Bra valCorsair K70 MK.2 – smart och solitt med flera switchalternativ

K70 MK2 från Corsair är ett stadigt tangentbord med bottenstycke i svart plast och överdel som består av en solid aluminiumprofil. Det ger den en distinkt stil, men vi är inte säkra på hur praktiskt det är. Runt kanterna och på baksidan är tangentbordet påtagligt vasst och även i framkant är det rätt så obekväm. Det krävs att vi monterar på dess medföljande handledsstöd för att vi ska slippa störa oss på det.

Då får vi dock en utmärkt arbetsställning. Tangentbordet har knappar som sitter högt monterade över chassit med hela knappens slaghöjd ute i det fria. Därför behöver vi den extra höjden som handledsstödet ger oss.

Det är faktiskt riktigt smart, eftersom det innebär att det inte är hål in i tangentbordet utan switcharna sitter i aluminiumplattan ovantill. Alla knappar är lätt löstagbara från sin swicth och lika lätta att trycka tillbaka. Det gör att det är enklare att göra rent från damm och smuts, vilket annars är ett elände i många tangentbord.

Corsair K70 MK.2

Snygg sken och bra detaljkontroll

Det ger också knapparna distinkt och påtaglig bakbelysning, både med stora tydliga tecken ovanpå och med ett sken runt botten på vardera knapp. En liten irriterande detalj är att knapparna för Å, Ä och Ö är för både svenska och danska tecken, men har bara de danska upplysta. Vi får med ljusare specialknappar för WASD och QERF med extra bra grepp, vilket gör att vi kan anpassa dessa för till exempel fps- eller moba-spel.

Bakbelysningen är i full rgb och programmerbar per tangent. I tillhörande programmet Icue kan vi kontrollera detta detalj, applicera en mängd effekter och spara undan olika profiler för olika syften, till exempel enskilda spel eller program. Tre profiler kan lagras i tangentbordet och snabbväxlas mellan. Här kan vi även spela in makron som vi sedan tilldelar en viss profil och göra andra fininställningar av funktioner i tangentbordet.

Icue

En handfull extra knappar

Vi får även tre snabbknappar som kontrollerar ljusstyrkan, slår av och på låsning av Windows-knappen när du spelar (det går att ställa in så att den även låser andra knappar som alt-tab), samt en knapp som cykar mellan sparade profiler. För övrigt får vi en rad mediaspelarkontroller, en mute-knapp och rullhjul som är volymkontroll.

Slutligen har vi också en extra usb-port baktill, och kabeln har också en extra usb-kontakt. Det handlar allså inte om en hubb, utan om en så kallad passthrough, kort och gott en inbyggd förlängningskabel. Här är det i första hand tänkt att du pluggar in en usb-mus, men du kan givetvis använda uttaget till vad du vill.

Corsair K70 MK.2

Välj switch som passar dig

Tangentbordet går att få med fem olika typer av Cherry MX-switchar. Vår modell har MX Red-switch med linjär respons, och riktigt behaglig känsla i knapparna. Det är inte direkt tyst att använda, men vi har hört betydligt mer högljudda tangentbord. Linjär switch innebär dock att de inte har någon exakt klickposition, vilket en del användare kan föredra, men då kan du spana in de andra alternativen istället, som alla finns att köpa i sverige.

K70 MK.2 är inte direkt billigt, 1 700 kronor får vi betala för det. Med då får vi kvalitet rakt igenom, få saker som vi hittar att irritera oss på, och ett bekvämt och behändigt tangentbord där det är lätt att göra även avancerade inställningar. förutom kanske de mest avancerade rgb-inställningarna.

Fakta Corsair K70 MK.2

Testat: December 2018
Tillverkare: Corsair
Pris vid test: 1 699 kronor
Pris nu: 1 399 kronor hos Netonnet.