Fnatic Gear Rush Pro Silent – Komforten framför allt

Fnatic är ett stort namn inom esport, ett av de mest framfångsrika lagen i flera olika spel, så när de sätter sitt namn på gamingtillbehör och själva använder dem när de tävlar så är det självklart att det drar till sig intresse.

Rush Pro Silent ser dock inte ut som ditt typiska gaming-tangentbord. Här finns inga specialknappar eller flashiga rgb-kontroller och zonupplysning av tangentbordet, och Fnatic litar på att du hittar WASD-knapparna själv. Till skillnad från många speltangentbord kontrollerar du här bakbelysningen med alt-knapparna på tangentbordet och inte i ett program på datorn.

Fnatic Gear Rush Pro Silent
Fnatic Gear Rush Pro Silent har inte direkt någon utstickande design. Här är det lågmäld kvalitet som gäller.

Tangentbordet är också usb-hubb, med två extra portar på baksidan. Om det inte vore för Fnatic-loggan i hörnet och det faktum att bakgrundbelysningen i knapparna är röd istället för vit så hade vi trott att det var ett bättre tangentbord för kontorsbruk.

För bra är det, riktigt bra till och med. Konstruktionen är stadig som ett solitt metallblock, ytorna på både tangenter, runtom och ett tillhörande handledsstöd är behagligt matta, och på undersidan sitter extra stadiga gummiytor som gör att risken för att tangentbordet ska glida runt är minimal. Tangenterna är av Red MX Cherry-typ med linjär feedback, vilket innebär att du inte har ett ”click” vid nedslag utan det är samma tryckmotstång hela vägen. Det innebär också att det går att bygga ljuddämpat, vilket Fnatic Gear har gjort här. Det här är ett av de tystaste fullstorlekstangentbord vi testat.

Fnatic Gear Rush Pro Silent
Extra usb-portar skadar aldrig.

Det här betyder inte att det inte har riktigt goda egenskaper för krävande spelare också. Istället för dedikerade makro-tangenter har du möjligheten att mappa om valfria tangenter till upp till tolv funktioner, som kan vara inspelade makron, eller enskilda knapptryck du vill mappa om, men även ett gäng mer jobbrealterade funktioner som klipp- och klistra, ångra, markering och utskrift. Du kan spara upp till fem olika sådana profiler som du sedan kan snabbväxla mellan. Gränssnittet för att göra inställningar och spela in makron är tyvärr inte det mest intuitiva. Är det något som vi tycker kan förbättras här är det kanske just det.

En annan intressant egenskap är att Rush Pro Silent har stöd för både N-key rollover och 6-key rollover, två olika metoder för hur den ska hantera när du trycker ner fler knappar på en gång. För gaming på riktigt hög nivå kan det vara avgörande.

För runt 900 kronor får du här ett tangentbord som har fantastisk komfort och ergonomi, skönt återhållsam och fortfarande snygg design. Det är lika bra för kontorjobb som för spel, och vi kan inte annat än helhjärtat rekommendera det. I skrivande stund hittar vi inte denna nya modell i butiker, utan där finns bara de icke-tysta varianterna, men den går att beställa med fri frakt från Fnatic Gears egna webbshop.

Fnatic Gear Rush Pro Silent
Programmet för att ställa in profiler och makron är minst sagt minimalistiskt. Lite extra guidning hade inte skadat.

Fakta

Tillverkare: Fnatic Gear
Pris vid test: 900 kronor.
Läs mer: eu-shop.fnatic.com