GK-701 RGB

MSI GK-701 RGB – färgsprakande knappar för alla

Datortillverkaren MSI hör till en av många som numera kompletterar sina gamingdatorer med en serie möss, tangentbord och headsets. Här har vi tagit oss en titt på GK-701 RGB, ett avancerat mekaniskt tangentbord full uppsättning standardknappar och nummerknappsats, men inga extra tangenter för makron eller andra specialfunktioner. Det enda ”extra den har är en funktions-knapp med MSI:s drak-logga på, som används för att aktivera ett gäng funktioner i kombination med andra knappar.

Mekaniskt sett är det ett väldigt välbyggt tangentbord med solitt chassi och ytor i både knapparna och runtom i skönt matt och reptålig komposit. Det använder Cherry MX Sliver-switchar med guldplätering, vilka ger en distinkt klickkänsla. De är också rejält högljudda med ett skarpt metalliskt ljud vid varje knapptryck, vilket kan vara en nackdel för en del. Med N-key rolloverstöd kan du hålla högt tempo i knapptrycket utan att missa ett enda nedtryck.

Vi är dock inte helt förtjusta i dess ergonomi. Tangentbordet lutar en del uppåt i bakkant, vilket egentligen är positivt, men med tanke på att det är en hög tröskel upp till knapparna även i framkant, och dessutom en rätt så vass kant framtill, gör det att det inte finns något vettigt ställe att vila handlederna.

De flesta bra spel-tangentbord (och de flesta bra tangentbord överhuvudtaget) erbjuder ställbar bakbelysning, men här tar MSI det till nästan löjliga nivåer. Varje individuell knapp är fullt programmerbar med rgb-kontroll för valfri färg, och tangentbordet är förprogrammerat med en mängd olika effekter för detta, som tangenter som lyser upp eller sprider vågeffekter över tangentbordet när du trycker ner dem, pulserande ljusspel av flera olika slag. Inte direkt på nyttigt, men ganska kul.

GK-701 RGB

Här finns också möjligheten att programmera profiler mer enstaka upplysta knappar i separat färg, och givetvis möjlighet att ställa valfri färg och ljusstyrka på hela tangentbordet. Du kan även spela in och snabbköra makron som kan tilldelas knappar, köras på loop i olika intervallhastigheter. Du kan även stänga av Windows-knappan och tangentbordet har enkel inbyggd mediakontroll via tidigare nämnd funktionsknapp.

Det mest intressanta med allt detta är att det görs helt från tangentbordet. Med många liknande tangentbord med rgb- och makrofunktioner behöver du installera ett progrm på datorn som sköter om det hela. Här sker precis allting med knappkombinationer i tangentbordet. Det har både för- och nackdelar. Fördelen är att funktionerna är kompatibla med precis vilken dator som helst. Gammal Windows, Linux, Mac, Android… bara att plugga in och köra.

Nackdelen är att det krävs att du sitter med näsan i tangentbordets ganska minimala manual för att lura ut vad alla tangentbordskombinationer gör och hur de hänger ihop. Det är inte direkt intuitivt.

Tillverkare: MSI
Pris: 1 299 kronor hos Proshop.