Razer Huntsman Elite: Extremt högljutt, men bra i övrigt

Huntsman Elite är ett gamingtangentbord utrustat med en ny typ av knappswitch framtagen av Razer. De kallar den för opto-mekanisk, vilket innebär att varje knapp har en liten ljuskälla och en sensor. Trycker vi ner knappen når ljuset sensorn och knappkommandot triggas. Det ger en väldigt direkt och snabb respons i knappen. Det ska också göra att tangentbordet tål fler knapptryck innan det slits ut, då det har färre rörliga delar än normalt.

Trots detta är det ett av de mest högljutt klickande tangentbord vi någonsin upplevt. Det har rätt så linjär tryckkänsla men ger ifrån sig ett tydligt och vasst klickljud strax efter att brytaren aktiveras. Det lär definitivt störa omgivningen om du inte sitter helt ensam på din kammare.

Razer Huntsman Elite

Själva knapparna är aningen högre placerade än på en del andra tangentbord, men det är inget problem tack vare ett mycket bekvämt handledsstöd som fästs med ett magnetlås framtill. Tangentbordet har också snygga separata mediaspelarkontroller med behändig volymratt som också kan ställas in att till exempel kontrollera skärmljustyrka.

Märkligt mellanslag

En sak vi inte gillar är mellanslagstangenten som är trögare än de andra och inte registrerar kommandon om vi trycker ner den ut mot hörnen. Beroende på hur du är van vid att trycka kan det vara ett icke-problem eller ett jättebekymmer. Men när knappen nu är bred så anser vi att man ska kunna använda hela dess bredd, inte bara 50 procent i mitten.

Med 10 key rollover-funktion och snabb avläsningsfrekvens på 1000 Hz är Huntsman Elite annars absolut lämpat för de allra mest krävande spelarna. Det har också full rgb-bakbelysning per knapp via modulen Chroma i kontrollprogrammet Synapse. Med Chroma går det även att få ljuseffekter medan du spelar med flera populära spel. Detta går till och med att koppla ihop med ett Philips Hue-system för ljuseffekter i hela rummet. I Synapse har du också stora möjligheter att programmera tangentbordsmakron.

Razer Chroma Studio

Det högljudda klicket och dess osmart konstruerade mellanslagsknapp kan vara saker som avskräcker, liksom det höga priset på över 2 000 kronor. Är det inga hinder för dig så är detta för övrigt ett välbyggt, bekvämt och snabbt tangentbord med alla funktioner du kan tänkas behöva, plus ett par till.

Fakta Razer Huntsman Elite

Tillverkare: Razer
Pris vid test: 2 149 kronor.
Pris nu: Från 1 999 kronor hos Prisjakt.
Läs mer: www.razerzone.com