Roccat Isku+ Force FX

Roccat Isku+ Force FX – funktionsrikt men plastigt

Isku+ Force FX är ett förvirrande tangentbord. Det är fullständigt smockfullt med små, smarta extrafunktioner. Här finns allt från rgb-kontroll på bakgrundsbelysningen, total mappningsmöjlighet på alla tangenter, fem extra makroknappar, förinställda profiler för ett tjugotal av de mesta populära pc-spelen (och givetvis möjlighet att skapa och spara dina egna profiler).

Vi hittar också separata mediekontrollknappar, det går att få ljudeffekter när du trycker ner tangenter (!) och en handfull andra liknande egenskaper. Tangentbordet har också alla de anti-ghosting-funktioner, snabb responstid och liknande som kräsna gamers är ute efter.

Den mest intressanta funktionen är att Q, W, E, A, S och D inte bara är vanliga tangenter, utan har tryckkänslighet. Det gör att du i vissa spel kan få olika utslag beroende på hur hårt du trycker ned knappen, lite som analogstickan på en spelkontroll. I ett rallyspel kan du till exempel gasa olika mycket och inte bara få fullt utslag till höger och vänster när du styr. Allt går att kalibrera och trimma i detalj, per spel, i samma program.

Samtidigt tycker vi att det tappar bort själva huvuduppgiften, att vara ett bekvämt tangentbord. Hela chassit känns stumt och tråkplastigt och det är ingen direkt kvalitetskänsla att trycka ned tangenterna. Det är inte direkt dåligt, tangentlayouten är helt rätt och Roccat får plus i kanten för den mjukt avrundade mellanslagstangenten, men i ren kvalitetskänsla från knapp till knapp har vi upplevt bättre i den här prisklassen. Högt placerat handledsstöd gör också att tangenterna vid nerdtryck hamnar onaturligt lång ner. Med mer lyxfaktor hade det här varit ett toppentangentbord, nu är det bara lovande.

Tillverkare: Roccat

Pris vid test: 969 kronor.
Pris nu: Från 599 kronor hos Prisjakt.