10 tips för säkrare surf

Det finns massor av metoder du kan använda för att dina aktiviteter på nätet inte ska kopplas till dig som person. Här kommer några tips.

1. Använd någon internettjänst för anonymisering.

Dessa använder sig av vpn för att ge dig ett annat ip-nummer. Ett exempel är Bahnhofs Integrity-tjänst, som ingår gratis för alla som har företaget som internetleverantör. Ett annat är Freedome, som PC för Alla-prenumeranter kan prova gratis i sex månader.


2. Sluta använda Google, Bing eller andra stora söktjänster.

Alternativ som låter dig behålla din integritet är till exempel Startpage eller Duckduckgo. Den förra ger använder Googles sökning och ger samma resultat, medan den sistnämnda utnyttjar en kombination av olika sökmotorer.


3. Prova webbläsartillägget Ghoster, som finns för de flesta webbläsare.

Du får detaljerade uppgifter om alla försök att spåra dig i webbläsaren och kan också blockera dem. Men eftersom ingenting är gratis på nätet vill de också gärna ha uppgifter om dig… Säg nej till att skicka in data och att skapa ett konto, så klarar du dig ganska bra.


4. Gå igenom inställningarna i din webbläsare och stäng av tredjepartskakor, platstjänster och annat som kan avslöja saker om dig.

Gör samma sak i din telefon, där det faktiskt är ännu viktigare.


5. Sök efter dig själv.
Det låter kanske narcissistiskt, men det kan vara ett utmärkt sätt att hitta vad som finns och skrivs om dig på nätet, särskilt om du har ett ovanligt namn. Ett tips är att använda Google Alerts för att automatiskt få e-postinformation när det dyker upp något nytt om dig.

6. Kör all din internetaktivitet från en virtuell dator.

Ett sätt att skydda din dator är att köra all din internetaktivitet i en så kallad virtuell dator. Ett populärt program för det här är Virtual Box

7. Använd läget för anonym surf i din webbläsare.

Alla har ett sådant numera, under olika namn.

8. Skaffa fler e-postadresser och använd dem lite omväxlande.

Om du använder en enda mejladress blir du lättare spårad än om du har flera, eftersom det då är möjligt att knyta allt du gör till en person.

9. Använd inte Gmail.

Gmail är ett mejlsystem som bygger på att din mejl automatiskt analyseras. Om du vill slippa det bör du välja en annan.
 

10. Glöm inte mobilen.

Den är ett mycket större hot mot din integritet än din dator någonsin kan bli. Stäng av alla funktioner och appar som du inte verkligen behöver.

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning