1. Använd vpn för anonymisering

För att dölja ditt ip-nummer och surfa säkrare kan du använda dig av en vpn-tjänst. Det finns en uppsjö av olika tjänster. Här kan du läsa vårt test av vpn-tjänster för att hitta en som passar dig.

Missa inte: Bli Plus-medlem – få F-Secure Total (inkl. VPN) på köpet

2. Sluta använda Google, Bing eller andra stora söktjänster

Alternativ som låter dig behålla din integritet är till exempel Startpage eller Duckduckgo. Den förra ger använder Googles sökning och ger samma resultat, medan den sistnämnda utnyttjar en kombination av olika sökmotorer.

3. Gå igenom inställningarna i din webbläsare och stäng av tredjepartskakor, platstjänster och annat som kan avslöja saker om dig

Gör samma sak i din telefon, där det faktiskt är ännu viktigare.
4. Sök efter dig själv
Det låter kanske narcissistiskt, men det kan vara ett utmärkt sätt att hitta vad som finns och skrivs om dig på nätet, särskilt om du har ett ovanligt namn. Ett tips är att använda Google Alerts för att automatiskt få e-postinformation när det dyker upp något nytt om dig.

5. Kör all din internetaktivitet från en virtuell dator

Ett sätt att skydda din dator är att köra all din internetaktivitet i en så kallad virtuell dator. Ett populärt program för det här är Virtual Box

6. Använd läget för anonym surf i din webbläsare

Alla har ett sådant numera, under olika namn.

LÄS MER: Surfa utan Googles övervakning – med fem säkra utmanare

7. Skaffa fler e-postadresser och använd dem lite omväxlande

Om du använder en enda mejladress blir du lättare spårad än om du har flera, eftersom det då är möjligt att knyta allt du gör till en person.

8. Använd inte Gmail

Gmail är ett mejlsystem som bygger på att din mejl automatiskt analyseras. Om du vill slippa det bör du välja en annan. Exempel på en säkrare mejl är till exempel Proton Mail eller Gorilla Mail.

9. Glöm inte mobilen

Den är ett mycket större hot mot din integritet än din dator någonsin kan bli. Stäng av alla funktioner och appar som du inte verkligen behöver.

Text: Anders Reuterswärd