Skydda dig mot Googles spionage

Webbgiganten Google har järnkoll på vad du sysslar med. Det här kan du göra för att dölja dina förehavanden.

Google samlar mycket uppgifter. Deras sekretesspolicy är omfattande och det är mycket information de sparar. Om du orkar kan du läsa den här. Det finns dock en del saker som du själv kan styra över.

Sekretesskontroll

1. Det du kan ändra hittar du genom att logga in på tjänsten, klicka på din bild uppe till höger och välja Mitt konto. Klicka på Personliga uppgifter och sekretess, så hittar du en guide som heter Sekretesskontroll. Den består av ett antal steg, där du kan ta bort eller lägga till olika alternativ. Gå igenom hela guiden och välj det som passar dig.

Annonsinställningar

2. Punkten Hantera annonsinställningar är viktig. Flytta reglaget vid Annonser baserade på dina intressen till Av för att hindra Googles senaste praxis att följa dig som identifierad individ på nätet.

Platstjänster

3. Titta också gärna på http://history.google.com. Du kan se hela din lagrade historik, dina sökningar och till och med kartor som visar var du varit om du använder en Android-telefon. Under Aktivitetsinställningar till vänster kan du ändra vad som ska lagras.

Apple gör för övrigt samma sak och du kan i din Iphone eller Ipad skydda dig mot detta genom att gå till Inställningar och välja Integritetsskydd. Stäng av Platstjänster.

Skydda ditt privatliv på Facebook

En annan gigant på informationsinsamlingsområdet är Facebook och du ger dem rättigheterna att använda dina data som de vill.

Rubriken kan kännas som en motsägelse. Facebook är ju till sin natur avsett för att du ska dela med dig av information om dig själv. Vill du inte det ska du inte använda tjänsten. Och du måste vara medveten om att du bara genom att utnyttja tjänsten ger Facebook rättighet att använda en massa information – och det kan du inte göra något åt. Men det du vill att dina vänner ska se kanske du inte vill visa för hela världen och då finns det lite möjligheter.

Facebooks inställningar är riktigt invecklade och det är inte alltid så lätt att hitta rätt. Men det finns numera en guide som hjälper dig tillrätta med det viktigaste. Genom att klicka på hänglåssymbolen i övre högra hörnet på varje sida som du är inloggad på, kommer du att få upp en med meny med fyra val.

Kontroll av sekretess

1. Viktigast är Kontroll av sekretess, där du steg för steg kan bestämma vilka som kan se dina inlägg och dina uppgifter. Gå igenom de olika stegen, läs noga och bestäm hur du vill ha det.

Sekretesskontroll

2. De övriga tre valen ger möjlighet till lite detaljstyrning. Du kan bestämma vem som får kontakta dig, blockera specifika användare och se hur din profil ser ut för dem som inte är dina vänner. Det sistnämnda är användbart och kanske leder till att du gör en del korrigeringar.

Om du vill jobba med detaljerade och komplicerade inställningar, klicka på den lilla nedåtpilen bredvid hänglåset. I menyn till vänster hittar du alla Facebooks inställningar.

Använd aldrig ditt Facebook-id för att logga in på andra webbplatser och kom ihåg att logga ut när du inte använder Facebook. För Twitter, Instagram och alla andra liknande tjänster gäller förstås motsvarande. Leta upp inställningarna och gör vad du kan.

Text: Anders Reuterswärd