Skydda ditt privatliv i Windows 10

Windows 10 sparar en hel del information. Men det mesta går att stoppa.
Att Windows 10 rapporterar en massa information till Microsoft är ingen hemlighet. Det är heller egentligen inget större problem, eftersom företaget inte aktivt spionerar på dig, utan använder uppgifterna för att förbättra och utveckla sina produkter och tjänster. Men om du känner dig orolig kan du ta kontrollen över detta med några enkla inställningar.


1. Klicka på startknappen, välj Inställningar och sedan Sekretess. Stäng av allting på samtliga flikar, så kan du vara ganska lugn. De viktigaste sakerna finns under Allmänt.

Sekretess Windows

Utöver ovanstående kan du komplettera med några saker. Cortana fungerar ju ännu inte i ett svenskt Windows, men om du använder en engelsk språkversion kan det vara idé att stänga av denna funktion, eftersom den delar med sig av mycket information. Men Cortana är ju också mycket användbar, så här handlar det om ett svårt val.

Annonsval Microsoft

2. Nästa steg är att använda din webbläsare för att gå till länken https://choice.microsoft.com/sv-se/opt-out. Stäng av både Anpassade annonser i den här webbläsaren och Anpassade annonser överallt där jag använder mitt Microsoft-konto. Utnyttjar du flera olika webbläsare måste den första inställningen göras i samtliga. Du måste vara inloggad med ditt Microsoft-konto.


Byt till lokalt konto

3. En sista möjlighet är att byta till ett lokalt konto i Windows i stället för ett Microsoft-konto. Det leder dock till en del nackdelar, som att du inte längre kan synkronisera mellan olika enheter som kör Windows 10 och att du kommer att drabbas av mer ”tjat”.

Gå till Inställningar, klicka på Konton och sedan på Din information. Välj Logga in med ett lokalt konto i stället och följ stegen.

Programmet som skyddar dig

Om du är extremt orolig ger programmet W10privacy dig möjlighet att manipulera inställningar som annars inte är åtkomliga, plus de som är det. Ladda ned det här. Observera att det inte finns på svenska.

Programmet behöver inte installeras. Efter nedladdning, packa upp zip-filen och placera exe-filen W10privacy i lämplig mapp. Starta programmet med administratörsbehörighet genom att högerklicka på filen och välja Kör som administratör.

Du får först chansen att välja att skapa en återställningspunkt, så att du kan återställa Windows om något går fel eller du skulle göra något dumt. Det kan vara lämpligt att göra detta.

Sedan möts du av ett stort fönster med massor av flikar. På varje flik finns val i olika färger och en beskrivning av vad det valet gör. Håll pekaren stilla över varje beskrivning för att läsa en längre och utförligare text.

Grön färg innebär säkra inställningar, medan de gula kan innebära vissa sidoeffekter. Läs noga innan du väljer dem. Rött betyder saker som kan orsaka problem med Windows – använd dem på egen risk. Ingen av dem har heller någonting med din privata information att göra.

Det är egentligen bara de sju första flikarna som innehåller sådant som kan innebära att du delar med dig av information. Resten är andra förändringar som normalt inte är åtkomliga via Windows vanliga inställningar.

Bocka för allt du vill ändra på och klicka sedan på Set changed settings. Stäng programmet när du är klar. Vissa av ändringarna kräver en omstart. För att återställa dina ändringar måste du starta W10privacy igen och ta bort aktuella bockar.

Vi rekommenderar att du inte gör allt på en gång, utan provar dig fram lite försiktigt.

W10privacy

Text: Anders Reuterswärd