Den 3 februari är det dags att anmäla sig till vårens högskoleprov, som hålls den 4 april.

Högskoleprovet är som bekant ett prov som ordnas varje höst och varje vår, och som gör det möjligt även för folk med alltför låga gymnasiebetyg att komma in på universitet och högskolor. Du kan läsa mer om provet på Universitets- och högskolerådets portal Studera.nu

Många drömmer om att få 2.0, som är det bästa resultat man kan få, och för att kunna få det krävs det som regel övning.

Här är sajterna och apparna som kan ge dig den här övningen. Vissa är gratis medan andra kostar pengar.

Högskoleprovet

Alla gamla prov

Du hittar alla gamla prov och facit sedan 2013 hos Universitets- och högskolerådet (UHR). För att göra det här laddar du hem dem som pdf-filer, och det finns alltså ingen interaktivitet. Proven är helt gratis och det krävs ingen registrering.


Testa utan kostnad

UHR har även en interaktiv testdel som rättar sig själv. Det är inte ett fullständigt högskoleprov utan bara ett exempel på hur provet ser ut.


Tusentals uppgifter – helt gratis

Ett annat gratisalternativ heter Alla rätt. Här finns interaktiva varianter av alla prov sedan år 2 000, vilket betyder över 2 600 uppgifter. En fördel är att sajten inte kräver någon form av registrering – det är bara att gå in och lösa så många uppgifter du vill.


Ett Netfix för högskoleprovet

Hpskolan ger dig tillgång till över 6 000 frågor, via en sajt som är anpassad både för webb och mobil. Du betalar 99 kronor i månaden – och är medlem så länge du vill. Sajtmakarna själva jämför själva upplägget med Netflix.

HP


Personlig coach

Hpguiden är en nätbaserad utbildning som hjälper dig med inför högskoleprovet. För att använda den krävs att du blir medlem. Som gratismedlem får du tillgång till över 5 000 uppgifter, men för att komma åt fler krävs ett vip-medlemskap för 2 500 kronor. Då får du även en personlig coach.

Det finns fler sajter med ungefär samma upplägg, exempelvis Allakando och Hpguiden. 


Öva i mobilen
Du kan även öva inför högskoleprovet i mobilen eller surfplattan. Högskoleprovet 2.0 från Teoriappar är en app som kostar 75 kronor för Android eller 199 kronor för Iphone. Det finns även en rejält nedbantad gratisversion.


Största appen

Högskoleprovet Plus från Utbildningsappar innehåller 7 000 frågor, och beskriver sig därför som Sveriges största högskoleprovsapp. Den kostar 159 kronor men finns även i en gratisversion med 100 frågor.


Billig men föråldrad

En billigare app är Ihögskoleprov som kostar 28 kronor för Android-versionen eller 50 kronor. Observera att appen inte har uppdaterats sedan 2015.