Microsoft programpaket Windows Live Essentials har just gått i graven. Har du redan program som Photo Gallery, Movie Maker och Live Mail installerade på din dator kan du fortfarande använda dem, men de går inte att installera på nytt. Dessutom har Microsoft slutat att utveckla programmen och plockat bort supporten.

Det finns dock andra program som kan göra samma jobb. Här är fem bra alternativ:

Komplett paket för fotona

Photocommander

I stället för det populära bildhanteringsprogrammet Windows Live Photo Gallery kan du välja Ashampoo Photo Commander Free. Det är ett komplett program för att organisera dina bilder, redigera dem, skapa album och dela resultatet.

Programmet är gratis, men om du gillar det finns det en betalversion som har fler funktioner.

  

Videoredigering utan Movie Maker

Videopad
Windows Live-paketet innehöll Movie Maker, som var ett riktigt bra verktyg för videoredigering. Ett program som fungerar på samma sätt är Videopad. Du kan göra enkel redigering, och spara filen på hårddisken eller Youtube. Programmet är gratis för hemmabruk, och du ska klicka på den länk där det står Get it free.

Tyvärr har gratisversionen en del begränsningar, bland annat i vilka filformat du får spara i. Vill du slippa dessa begränsningar kostar den fullständiga versionen av programmet 33 euro (cirka 330 kronor). Det finns också en specialversion för 58 euro (580 kronor) för dig som behöver mer än två ljudspår.
 

 


Bästa programmet för din mejl

Thunderbird
Du som inte nöjer dig med e-post via webbläsaren kan skaffa ett separat mejlprogram. Det bästa gratisalternativet till Microsofts program Live Mail heter Thunderbird och har utvecklats av samma tillverkare som webbläsaren Firefox.
 

Chatta och ring gratis

Skype

Microsoft har sedan tidigare ersatt chattprogrammet Messenger med Skype. Förutom att textchatta kan du ringa röst- och videosamtal. Så länge du kommunicerar med andra Skypeanvändare är allt helt gratis.

 

Nya Live Writer fixar bloggen

Open Live Writer

Windows Live-paketet innehöll ett bra verktyg för att hantera bloggar som hette Live Writer. Nu finns i stället Open Live Writer, som fungerar på precis samma sätt.