Det är inte bara din Windows-dator som kommer fullproppad med onödiga, förinstallerade applikationer. Mobiltelefontillverkare fyller mer än gärna sina mobiler med appar som du aldrig bett om och därför sannolikt aldrig kommer att använda - appar som snyltar på både lagringsutrymme, minne och processorkraft. Som tur är går det att städa upp i telefonerna, och du behöver inte vara en hacker á la Lisbeth Salander för att lyckas.

Guide: Så slipper du bloatware på din Windows 10-dator

Vilken mobil har renast Android-version?

En Android-telefon är alltid en Android-telefon, men gränssnittet och funktionaliteten varierar från tillverkare till tillverkare. Samsung använder till exempel ett gränssnitt kallad Touch Wiz, Sony kör Xperia UI, Huawei Emotion UI, HTC Sense och LG implementerar LG X. De skiljer sig främst åt i design och kommer med egna, förinstallerade appar. Samsung lägger gladeligen in appar som Memo, My Files och Samsung Gear medan du på en Sony-lur kan räkna med att hitta Sony Lounge och Playstation App.

Vill du ha en helt ren mobil från start är det Googles egna telefoner som gäller: Nexus-modellerna eller Pixel och Pixel XL. Notera att sistnämnda modeller inte säljs i Sverige i dagsläget. När, eller snarare om de kommer är oklart. Köper du en Google Nexus-lur får du Android-operativsystemet i sin renaste form och du kan vara säker på att du slipper förinstallerade appar från de stora mobiltillverkarna. Du kommer dock inte undan Googles egna program – dessa får du snällt handskas med på samma sätt som om du hade ägt en mobil från en annan tillverkare.

Mattias Inghe: Skärpning alla datortillverkare, det här börjar bli löjligt nu

Appar som kan tas bort

Vårt stalltips är att ta bort appar som du inte använder eller som drar mycket batteri eller data. Du hittar information om detta om du går in på Inställningar (kugghjulssymbolen) och väljer Appar. Typiskt för många förinstallerade program är att de gör något som det (förmodligen) finns ett annat (bättre) alternativ för.

Kikar vi till exempel på Googles egna appar ser vi att Google+ är ett alternativ till Facebook där du kan dela uppdateringar, foton, länkar och dylikt, Hangouts är ett alternativ till Skype och så vidare. Behöver du flera versioner av program som gör ungefär samma sak?

Ibland följer det även med antivirusprogram som AVG Protection, och så länge du inte har för vana att ladda ner APK-filer utanför Play Store finns det egentligen inget behov av dem. Din Android-enhet och Play Store sköter virussökningar automatiskt.

Var noga med att inte ta bort appar som används av systemet – då kan telefonen börja strula. Appar kan vara beroende av varandra för att fungera korrekt, och många är direkt nödvändiga för att systemet ska fungera smidigt. Det är dessvärre svårt att säga exakt vilka appar dessa är då de kan skilja sig mycket åt på olika telefoner.

Android bloatware

Du kan få en hyfsad uppfattning om vilka som är systemappar om du scrollar igenom listan under Appar och har valt att visa alla appar på enheten. Systemapparna har ofta en standardiserad Androidsymbol eller ritningsikon bredvid sig. Ett annat tips kan vara att installera en app från Play Store som hjälper dig lista precis vilka appar som är säkra att ta bort. En sådan är System App Remover (ROOT). Den går ladda ned utan problem, men vill du använda dess funktioner måste du roota telefonen (mer om detta senare).

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning