Många Android-lurar levereras med förinstallerade appar som merparten av oss sannolikt aldrig använder. Det är appar som inte gör någon direkt skada, men som genom sin blotta existens snyltar på både lagringsutrymme, minne och processorkraft.

Läs även: Ta bort bloatware från Windows-datorn

En del är enkla att avinstallera, och efter ett eller två tryck på skärmen är de borta och vips har du frigjort minne på enheten. Andra appar är inte riktigt lika lätthanterliga. Vissa biter sig fast som fästingar och kan vara näst intill omöjliga att få bort.

Ta bort bloatware
Root. Att roota sin telefon är en klassisk lösning för att få full kontroll över telefonen, men den är inte utan risker.

Roota telefonen

En lösning på problemet brukar vara att roota telefonen, vilket enkelt uttryckt innebär att du genom exempelvis Linux-kommandon eller tredjepartsutvecklad mjukvara låser upp administratörsrättigheter på den. Android är Linux-baserat, och precis som på Linux är en root-användare på Android detsamma som att vara Administratör på ett Windows-system. En rootad telefon ger dig möjlighet att ändra eller ta bort i princip allt innehåll, vare sig det är appar, systemfiler eller operativsystem.

Det är dock ingen riskfri process. Rootar du din telefon öppnar du upp för säkerhetsluckor, bland annat blir det möjligt för appar att spionera på varandra. Dessutom försvinner tillverkargarantin. Skulle du därmed råka krascha din telefon, exempelvis genom att du tar bort systemfiler som behövs vid uppstarten av telefonen, kan du inte räkna med att få hjälp från återförsäljaren.

Ta bort bloatware
Appöverflöd. Många förinstallerade appar från telefontillverkaren fyller samma funktion som exempelvis Googles egna appar.

Ett alternativ till root
Om du inte känner för att utsätta din lur för dessa risker finns det lyckligtvis andra, mindre riskabla (men ändå effektiva) sätt att avinstallera onödiga appar på. I den här guiden visar hur du går tillväga för att göra dig av med de där kvarhängsna filerna utan att du behöver göra root-access på din telefon.

Innan vi sätter igång är det dock viktigt att påpeka att den här sortens ingrepp aldrig är helt riskfria, vare sig du gör det som root-användare eller inte. Vissa appar, filer eller processer är beroende av att andra finns och tar du då bort fel filer finns risken att din mobiltelefon slutar fungera som det är tänkt att den ska göra. Uppstår det problem går de oftast att åtgärda genom att du gör en fabriksåterställning men för att slippa det bör du vara säker på att filerna du avinstallerar verkligen kan tas bort utan komplikationer. Är du osäker om du kan ta bort en fil eller inte är det bättre att låta den vara kvar.

För att få en hyfsad uppfattning om vilka appar eller filer som är systemappar, och som därmed är riskabla att ta bort, rekommenderar vi att du scrollar igenom applikationslistan under Appar. Du hittar Appar om du klickar in på Inställningar-menyn. Systemapparna har ofta en standardiserad Android-symbol eller ritningsikon bredvid sig. Med det sagt är det dags att sätta igång med städningen.