Den här lösningen bygger på att vi använder oss av adb-kommandon i ett kommandofönster. Adb står för Android Debug Bridge och är ett kraftfullt kommandoradsverktyg som Google erbjuder utvecklare för att felsöka olika delar av sina applikationer. Idén bakom den här lösningen kommer från gänget på hemsidan XDA Developers.

Innan vi sätter igång behöver vi installera Android usb-drivrutiner på vår dator; detta för att kommande steg det ska fungera när vi ansluter mobilen. Notera att det här gäller dig som använder en Windows 10-dator. Om du är Mac- eller Linux-användare ska det inte behövas. För Windows 10 gäller följande:

Ta bort bloatware mobilen

Om du, som vi, har Android Studio installerat på datorn, räcker det att du går in på Android Studio, väljer Tools, sedan SDK Manager, klickar på fliken SDK Tools och söker upp Google USB Driver i listan. Markera den och tryck OK. Klart.

Har du inte Android Studio och inte heller känner för att ladda ner det går det att hitta rätt drivrutiner och ladda ner dem genom att söka på Install OEM usb drivers på Google.

Anslut därefter din Android-enhet till en dator via usb. Öppna Enhetshanteraren på datorn, förslagsvis genom att använda sökfältet på skrivbordet.

Ta bort bloatware mobilen

Du hittar din enhet under listpunkten USB-enheter. Högerklicka på den och välj Uppdatera drivrutin.

Ta bort bloatware mobilen

Klicka på Välj drivrutinsprogramvara som redan finns på datorn och sök upp mappen med usb-drivrutinerna som du laddat ner. Klicka Nästa för att installera.

Med usb-drivrutinerna på plats är det dags att ladda ned adb-verktyget till din dator. Det finns för både Mac, Windows och Linux. Sök bara på adb binary på exempelvis Google och du kommer att hitta rätt filer. Ladda ner adb-verktyget och lägg mappen på en lämplig plats som är lätt att hitta.

Gå härnäst in på Inställningar på telefonen, scrolla ner på menylistan och välj Om telefonen. Längst ned på listan hittar du Version. Klicka på den sju gånger. Detta kommer att låsa upp en ny kategori under Inställningar som heter Utvecklaralternativ. Här hittar du en hel radda olika alternativ. Scrolla ner tills du hittar USB-felsökning och aktivera den.

Ta bort bloatware

Anslut sedan telefonen till din dator. Välj File transfer (MTP)-läget ifall datorn frågar vad du vill göra.

Öppna Kommandotolken (Windows) eller Terminal (Mac) och gå till mappen där du lagt adb-filerna. I kommandofönstret anger du kommandot adb devices, vilket vi använder för att ta reda på att din dator och Android-enhet verkligen kommunicerar med varandra.

Systemet startar nu en så kallad ADB daemon, som är en process som körs i bakgrunden på din enhet och som utför olika kommandon.

Ta bort bloatware

Om det är första gången du använder adb kommer en bekräftelseruta att dyka upp på din mobil där du blir tillfrågad om usb-felsökning ska tillåtas. Tryck OK.

Ta bort bloatware

Ange nu samma kommandot adb devices. Om allt gått som det ska kommer du att se serienumret på din enhet.

Ange kommandot adb shell.

Ta bort bloatware

Ange härnäst pm list packages | grep ’tillverkarens namn’ för att få fram en lista över olika paket. Då vi använder en en Oneplus i det den här guiden anger vi kommandot pm list packages | grep ’oneplus’ för att få fram listan som syns på ovanstående bild.

Ta bort bloatware

För att avinstallera en specifik systemapplikation anger du kommandot pm uninstall -k --user 0 <namn på paketet>. Om vi till exempel vill ta bort väderappen på vår OnePlus anger vi pm uninstall -k --user 0 net.oneplus.weather.