Även om de delar samma namn har Paint 3D inte särskilt mycket gemensamt med det klassiska ritprogrammet Paint som följt med alla versioner av Windows.

Syftet med Paint 3D är att skapa tredimensionella objekt som du kan använda för att bygga upp en scen, till exempel ett ufo som flyger genom rymden. 

Windows Paint 3D
Foto: Mark HachmanSkapa ditt eget UFO.

Du kan dela med dig av dina skapelser till andra användare via webbplatsen Remix 3D. Där kan du också ladda ner andra tredimensionella objekt som du kan anpassa efter dina egna önskemål.

Paint 3D såg dagens ljus redan i våras, men har fått nya funktioner i Windows 10 Fall Creators Update som nyligen skickades ut till allmänheten. Bland nyheterna kan nämnas Magic Select, ett kraftfullt redigeringsverktyg som kan användas för både två- och tredimensionella bilder. Men mer om detta senare i artikeln.

Så kommer du i gång med Paint 3D

Microsoft har lyssnat på kritiken och gjort det enklare att börja använda sig av Paint 3D, med andra ord slipper du den förvirrande introduktionen som fanns i den förra versionen.

Nu får du istället upp en skärm som hälsar dig välkommen och erbjuder dig att skapa ett nytt projekt eller att öppna ett redan existerande. Här kan du även ta del av två filmklipp och testa att möblera ett sovrum med tredimensionella objekt.

Windows Paint 3D
Foto: Mark HachmanDen här synen möts du av när du startar Paint 3D.

Börja med att klicka på knappen längst upp till vänster för att skapa ett nytt projekt. Efter en stund ska det dyka upp en ”duk” där du kan skapa dina objekt. Till höger finns ett antal välbekanta verktyg som du förhoppningsvis redan känner till sedan tidgare. Vi väljer att rita en blå våg som bakgrund till vår scen med hjälp av krit-verktyget, men du kan naturligtvis välja att rita något helt annat.

Windows Paint 3D
Foto: Mark HachmanFörst skapar du en bakgrundsbild.

Skapa tredimensionella objekt

När du är nöjd med bakgrundsbilden klickar du på den kubformade ikonen längst upp för att komma till 3D-menyn där du kan skapa dina 3D-objekt.

Att skapa och ändra på ett 3D-objekt är relativt intuitivt. Välj ett objekt i menyn, till exempel en kon, sedan är det bara att placera det på önskat ställe med ett klick på vänster musknapp.

Windows Paint 3D
Foto: Mark HachmanDen kubformade ikonen öppnar 3D-menyn. Till höger syns dekaler, text, duk och effekter. De vanliga verktygen finns längst till vänster.

Objektet kommer att omges av en ruta med fyra cirkelformade handtag. Tre av dessa kan användas för att rotera konen i olika riktningar, det fjärde (placerad vid klockan 9) används för att ändra avståndet till objektet.

Så länge du endast har ett objekt är det inga större problem att få till önskat resultat, men om du har två eller flera objekt behöver du tänka på hur de är placerade i förhållande till varandra.

Om du till exempel vill skapa en snögubbe behöver du skapa minst tre sfärer och sätta ihop dem. Eftersom sfärerna inte ändrar form när de sätts ihop gäller det att skapa illusionen av att det rör sig om ett objekt och inte flera.

Du behöver kontrollera att allt ser bra ut när du roterar scenen, men förhoppningsvis kommer du underfund med hur du ska göra relativt snabbt. Vill du backa några steg kan du använda dig av den smarta tidsmaskinsfunktionen, på så sätt kan du få tillbaka objektet så som det såg ut innan det gick snett.

Windows Paint 3D
Foto: Mark HachmanAnvänd tidsmaskinen för att korrigera misstag.

Om du känner dig helt vilsen i Paint 3D kan du alltid klicka på frågetecknet som finns i det övre hörnet till vänster. Här kan du få hjälp med det mesta vad gäller programmets funktioner.

Förvandla tvådimensionella föremål med 3D Doodle

En av svagheterna i 3D Paint är att det inte finns mycket utrymme för flexibilitet. I dagsläget går det till exempel inte att skapa en spiral eller en pyramid. Du kan heller inte ändra formen på en cylinder så att den ser ut som en orm.

Lyckligtvis går det att komma runt begränsningarna en aning med hjälp av 3D Doodle, en funktion som förvandlar tvådimensionella föremål till tredimensionella.

Börja med att leta på 3D Doodle-ikonerna längst ner i 3D-menyn. Här finns två varianter, en hård och en mjuk. Välj den sistnämnda och rita sedan ett moln. När du är klar kommer den att blåsas upp och se ut som en kudde. Denna kan du sedan göra större eller mindre, puffa till eller platta ut.

Windows Paint 3D Doodle
Foto: Mark HachmanSkapa ett moln med 3D Doodle.

Vill du göra mer kantiga figurer väljer du den hårda versionen av 3D Doodle, i övrigt är proceduren likadan.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Adobe Photoshop Elements 15 Win Sve Pris vid test: 879 kr.

Bästa pris just nu: 999 kr