Vad är en virtuell dator? I ett nötskal handlar det om att köra ett operativsystem i en maskinmiljö som helt enkelt lever i en egen bubbla i din befintliga version av Windows.

Det innebär att du inte behöver lämna din nuvarande version av Windows, inte behöver krångla med partitionering och inte tar några risker.

Säker lekplats

En virtuell maskin ger en säker lekplats för dig att utforska och mixtra med Windows eller vilket annat operativsystem som helst. Skulle operativsystemet i din virtuella miljö bli instabilt eller skadat kan du helt enkelt ta bort det, återskapa den virtuella maskinen och installera om operativsystemet. Av den anledningen kallas metoden ibland för en sandlåda – en säker miljö som inte har kontakt med omgivningen.

I professionella sammanhang är det numera vanligt att virtuella maskiner används exempelvis i servrar. En enda dator kan husera en mängd servrar för olika ändamål och det är enkelt att reparera eller byta ut systemen vid problem.

Och vad kan du använda virtuella datorer till i hemmet? Du kanske vill testa Linux eller återuppliva minnet från gamla Windows 98. Eller också har du program eller hårdvara som bara fungerar med Windows XP. Du kanske är tveksam till om ett visst program är säkert och vill prova det i en trygg miljö. Eller du vill provköra Windows 10 innan du slutligen bestämmer dig för att uppgradera. I vårt exempel tar vi fasta på det sistnämnda.

Värd och gäst

I den här artikeln använder vi Virtual Box, en gratis virtualiseringsmjukvara i öppen källkod som stöder de flesta operativsystem som gäster. Det finns flera andra system, av vilka de mest kända väl är Vmware och Microsofts eget Hyper-V. Dessa kräver dock dyrare versioner av operativsystemet och finns inte i Home.

Enligt vedertaget språkbruk kallas din befintliga version av Windows för värd, medan det operativsystem som körs i den virtuella maskinen har beteckningen gäst.

Virtuella maskiner kräver som vilken dator som helst en viss mängd diskutrymme och minne för att kunna köras och detta måste lånas från värddatorn, som alltså får motsvarande mängd mindre.

Värden får alltså inte ha allt för klena resurser om det ska rulla på bra utan att du upplever att det går segt. Viktigast är en någorlunda stark processor och gott om minne.

Även på äldre datorer

Till skillnad från många andra virtualiseringssystem kräver Virtual Box inte alltid stöd för hårdvaruvirtualisering hos värdsystemet, en teknik som finns i de senaste årens processorer. Det går alltså att köra även på lite äldre datorer. Om processorn har stöd för det finns det dock prestanda att vinna.

Intels teknik kallas VT-x och AMD har döpt sin till AMD-V. Båda måste aktiveras i bios-inställningarna för att Virtual Box ska kunna använda dem.

För att kunna köra ett 64-bitars gästsystem krävs dock att hårdvaruvirtualisering finns. I det fallet går det även att använda ett gästoperativsystem som utnyttjar 64 bitar med en 32-bitars värd. Men om processorn saknar stöd för hårdvaruvirtualisering är du alltså hänvisad till 32-bitars gästsystem.

För att Virtual Box ska fungera får inte Microsofts eget virtualiseringssystem Hyper-V vara aktiverat. Detta styrs i Kontrollpanelens Program och funktioner. Klicka på Aktivera eller inaktivera Windows-funktioner till vänster för att komma åt inställningarna för detta. Ett alternativ för de som vill är ju förstås att använda Hyper-V i stället för Virtual Box, men det går vi inte närmare in på här.

Aktivera hårdvara. Aktivering av hårdvaruvirtualisering ställs in i bios.
Aktivera hårdvara. Aktivering av hårdvaruvirtualisering ställs in i bios.

Operativsystem som kan köras i Virtual Box

  • Windows, alla versioner (Windows 8 och 10 kräver dock hårdvaruvirtualisering hos värden. Riktigt gamla Windowsversioner kan vara knepiga.)
  • Linux (nästan alla distributioner fungerar).
  • Mac OS X.
  • Free BSD/Open BSD (kräver hårdvaruvirtualisering hos värden).
  • DOS.
  • OS/2 (kräver hårdvaruvirtualisering hos värden).
  • Android (www.android-x86.org).
  • Amahi (se pcforalla.se/amahi).
  • Openelec (se pcforalla.se/openelec).

Läs mer här: www.virtualbox.org/wiki/Guest_OSes