Installera ett operativsystem

Du behöver naturligtvis också ett operativsystem att installera i din virtuella maskin. Vi kör Windows, men det kan vara vad som helst.

Du kan installera nästan vilket operativsystem som helst i Virtual Box. Men du måste ha rätt att göra det. Det måste alltså vara något fritt som Linux eller ett system som du har en extra licensnyckel till. Din virtuella dator räknas som vilken dator som helst i licenshänseende och du kan inte använda samma licensnyckel på gästdatorn som på värddatorn.

Men du kanske har bytt dator någon gång och har en gammal installationsskiva liggande. Till och med det numera osäkra Windows XP kan leva ganska tryggt i en sandlåda.

Vi visar hur det går till att installera Windows 10, men det fungerar likartat för alla system. Microsoft tillåter nedladdning och installation av Windows 10 i testsyfte och det går att köra med mindre begränsningar, hur länge är inte känt.

Hur installationen i Virtual Box startas beror på vilket installationsmedia du har. Enklast är en nedladdad iso-fil, men det går också bra med ett usb-minne eller en skiva.
 

Ladda ner verktyg

1. På sidan www.microsoft.com/sv-se/software-download hittar du länkar för nedladdning av de tre senaste versionerna av Windows. Välj Windows 10 och klicka på Ladda ned verktyget nu. Kör eller spara filen och kör den sedan. Acceptera villkoren. Välj Skapa installationsmedia för en annan dator.


Inställningar

2. Välj språk, utgåva och arkitektur. Välj versionen för 32 eller 64 bitar efter önskemål – om värddatorn kör 32 bitar kan du bara använda ett 64-bits gästsystem under vissa förutsättningar, se faktaruta. Klicka på Nästa, markera ISO-fil och sedan Nästa igen. Välj var du vill spara filen. Nedladdningen kan ta en stund. När den är klar, klicka bara på Slutför.
Vill du hellre köra Linux finns det också iso-filer för nedladdning, till exempel här.


Skapa ny

3. Starta Virtual Box och klicka på New. Ange ett lämpligt namn på din virtuella maskin, exempelvis ”Windows 10 test”, och välj rätt operativsystem vid Version. Ställ in en lämplig minnesstorlek – minst två gigabyte för 64-bitsversionen, men gärna fyra om du kan avvara dem. Lämna valet Create a virtual hard disk now förprickat och klicka på Create.


Skapa ny 2

4. Låt valet för Hard disk file type vara som det är och pricka för Fixed size om du kan avvara utrymmet, eftersom detta alternativ kan ge lite bättre prestanda. Dynamically allocated tar mindre plats, eftersom utrymmet allokeras bara när det behövs. Ställ sedan in önskad hårddiskstorlek. Har du en stor riktig hårddisk kan du vara frikostig, men minst 64 gigabyte rekommenderas. Klicka på Create.


Starta Virtual Box

5. Ditt nya operativsystem finns nu på plats i vänstra panelen, men måste installeras innan du kan använda det. Klicka på Start. Klicka på den lilla gula mappen och bläddra fram din iso-fil. Du kan också välja en startbar installationsskiva. Klicka sedan på Start.


Installera virtuell maskin

6. Du ser din virtuella maskin i ett eget fönster och operativsystemets vanliga installationsprocess startar, där du kan göra de vanliga valen av språk med mera. Klicka på Nästa och Installera nu.

När du kommer till produktnyckeln, klicka på Jag har ingen produktnyckel. Välj vilken Windowsversion du vill installera och gå vidare med Nästa. Acceptera licensen och klicka på Nästa. Välj Nästa. Klicka på Nästa igen vid frågan om var Windows ska installeras. Installationen tar sedan den tid den tar och du får mot slutet några frågor att svara på. Vill du inte logga in med Microsoft-konto, hoppa över det steget. Ange användarnamn, lösenord och sådant. Sedan gör Windows lite inställningar, varefter din virtuella Windows-installation är klar att användas.


Storlek

7. Du har ett fönster som kan ändras i storlek som vilket fönster som helst och som fungerar som en helt annan dator och är helt skilt från värddatorn – fritt fram att experimentera! Du har tillgång till internet genom värddatorn.
Börja med att välja ”Insert Guest Additions CD Image” i Devices-menyn i den virtuella maskinens fönster. Välj att köra VBoxWindowsAdditions.exe. Detta installerar ett mjukvarupaket i gästoperativsystemet som förbättrar prestanda och ger bättre integration och kommunikation med värdsystemet.

Så länge du inte aktiverar Windows med en produktnyckel finns det vissa begränsningar. Du kan till exempel inte anpassa bakgrund, färger, låsskärm, teman och liknande. Valen finns där, men de går inte att använda.