Tips och tricks i Virtual Box

Vad du kan göra i Virtual Box får du hjälp med i den omfattande handbok som kan hämtas på programmets webbsida. Men du ska få några tips.

1. I menyn Devices kan du bland annat välja att lägga till iso-filer att använda som cd-skivor eller ”låna” usb-enheter från värddatorn. Du kan också ställa in delning av mappar och urklipp med värddatorn.


Komplettera
Du kan ändra ”hårdvaran” i efterhand, till exempel genom att lägga till fler hårddiskar.

2. Med hjälp av Settings i Machine-menyn kan du, med den virtuella datorn avstängd, ändra på den virtuella ”hårdvaran” – justera minne, lägga till fler hårddiskar, portar och ljud och göra nätverksinställningar.


3. Virtual Box kan skapa ögonblicksbilder som sparar en virtuell maskins tillstånd. Du kan återgå till det sparade tillståndet när som helst genom att återställa en ögonblicksbild. Du kan ha flera sparade tillstånd och återställa dem när som helst.

Du skapar en ögonblicksbild genom att klicka på Machine-menyn medan den virtuella maskinen är igång och välja Take snapshot eller använda Snapshots-knappen i Virtual Box huvudfönster. Du kan återställa ögonblicksbilder från detta gränssnitt senare.

Ögonblicksbilder är särskilt användbara om du vill göra något i en virtuell maskin och sedan radera dina ändringar. Till exempel, om du använder en virtuell maskin för att testa mjukvara, kan du skapa en ögonblicksbild av ett rent Windows-system, sedan installera programmet och leka med det. När du är klar kan du återställa den ursprungliga bilden och alla spår av programmet kommer att vara borta. Du behöver inte installera om gästoperativsystemet eller manuellt säkerhetskopiera och återställa en virtuell maskins filer.


4. Du kan använda sömlöst läge för att lyfta ut fönster ur ditt gästoperativsystem och placera dem på värdoperativsystemets skrivbord. Till exempel, om du använder Virtual Box för att köra ett Linux-program eller ett XP-program som inte fungerar i Windows 10, kan du utnyttja sömlöst läge för att få tillgång till det programmet i Windows.

För att använda den här funktionen, klicka på Seamless Mode i View-menyn och klicka på Switch. Enklaste sättet att gå tillbaka igen är att trycka tangentkombinationen Höger Ctrl + L.


5. I Virtual Box kan du klona en virtuell maskin, vilket skapar en kopia av den. Om du försöker att kopiera de så kallade vdi-filerna som innehåller dina virtuella datorer manuellt kommer du att få problem, men det finns en inbyggd funktion. Med den virtuella maskinen avstängd, högerklicka på den och välj Clone.


6. Det finns ingenting som hindrar att du har flera virtuella datorer igång samtidigt om din riktiga dator räcker till för det.


Snabbstart
För att kunna starta den virtuella datorn snabbare, stäng inte av Windows, utan spara i stället maskinens tillstånd.

7. Du behöver inte stänga av din virtuella dator på vanligt Windows-vis. Välj i stället Close i File-menyn och sedan Save the machine state. När du startar den igen fortsätter den exakt där du slutade.


8. Du kan kopiera virtuella maskiner till andra datorer. Använd funktionerna Export Appliance och Import Appliance i File-menyn.


9. Om du har tröttnat på en virtuell dator, högerklicka på den och välj Remove. Klicka på Delete all files om du vill ta bort även hårddiskfilen. För att helt bli av med Virtual Box, ta först bort alla maskiner och avinstallera sedan programmet på vanligt vis.