Ecotank från Epson är en udda bekantskap i skrivarutbudet. Vi är vana vid att bläckstråleenheterna är de små och enklare skrivarna för dig som bara ska skriva ut ett papper någon gång då och då. Eller för dig som vill skriva ut foton. I bägge fallen handlar det om små volymer och höga utskriftskostnader, då skrivarbläck som säljs i små patroner är hutlöst dyrt och måste bytas ut med jämna mellanrum.

Epson ET-2650
Epson ET-2650 ser ut som vilken liten multiskrivare som helst. Föregångaren hade en stor lös färgtank på sidan. Nu är den snyggt inbyggd. 

Unik bland bläckskrivare

Med Ecotank vände Epson upp och ner på det. Den har bläck i stora tankar på sidan av skrivaren, och räcker till tusentals utskrifter mellan påfyllning. Dessutom är bläcket otroligt billigt, ungefär en hundring per färg, och sedan kan det räcka i åratal. Vi testade en av de första Ecotank-modellerna som kom 2014, och tyckte redan då att det var en behändig skrivare, och trots ett rejält påhäng för bläcktankarna en hyfsat kompakt liten sak.

Den nya modellen, Ecotank ET-2650, har krympt formatet ytterligare, och bläckbehållarna är nu så diskret infällda i resten av skrivarchassit att de knappt märks, förutom när det är dags att fylla på. Just den övningen kan vara rätt så frustrerande, med bläcket i öppna plastflaskor är risken för färgglatt spill stort. Är du till exempel lite lätt darrhänt kan det bli problem. Men med stadig hand är det superenkelt (om än fortfarande inte helt kladd-fritt) att fylla på, och det är ju som sagt inget du behöver göra särskilt ofta.

Epson ET-2650
Att fylla på är superenkelt. Korka upp, och häll på rätt färg i rätt behållare tills det är fullt. Korka på och stäng. Därefter kan skrivaren behöva några minuter att pumpa bläck innan det är dags för första utskriften.

Blandad kvalitet

Liksom tidigare Ecotank är ET-2650 till för den som vill ha prisvärda enkla utskrifter, men kanske inget för arkivbeständighet eller maximal utskriftskvalitet. I standardläge får vi en viss grynighet i bildelement och svarta ytor har en gråblek ton. Skärpan är inte helt på topp, vilket gör att extra finstilt text kan bli svårläsbar.

Det går att ställa in något högre utskriftskvalitet, men då blir den betydligt långsammare, utskrifter behöver tid för att torka, och utskriftskostnaden blir högre. Det är inte riktigt värt det, tycker vi. ET-2650 skriver inte ut dåligt, utan ungefär i klass med många enklare och billigare bläckstråleskrivare.

Epson ET-2650
Bara för att det är lätt att begripa hur man gör betyder det inte att det är lätt att fylla på. Det kräver tungan rätt i mun, annars kan det ske små kladdiga olyckor. Lyckligtvis behöver man fylla på väldigt sällan.

Utskrift av foton på fotopapper drar givetvis också mer bläck, men då bläcket är billigt blir kostnaden lägre än vi är vana vid. Och även om fotoutskrifter inte är Ecotanks främsta användningsområde tycker vi den gör ett riktigt bra jobb. Epson gör några av de bästa bläckbaserade fotoskrivarna för proffs, så det är inte konstigt om lite av den kvaliteten smittar av sig här.

Dämpat buller

Multifunktionsdelen består av en flatbäddsscanner för upp till A4-sidor, som gör ett bra jobb med till exempel tidningar och kontorsdokument, men som kommer lite till korta vid inscanning av foton. Där gör sig ojämn gråskala ofta påmind, och inscannade bilder drar något åt rött. Åter igen handlar det om att inte ha för höga ambitioner. Det är enkel vardagskvalitet för enkla vardagsbehov.

Positivt är att trots att ET-2650 skriver hyfsat snabbt så är den inte lika högljudd som många andra skrivare med rörligt skrivhuvud. Själva huvudet verkar vara en mindre och lättare konstruktion än bläckstråleskrivare brukar vara. Kanske just för att inte bläckpatronerna sitter där och måste dras med fram och tillbaka.

Epson ET-2650
Epson ET-2650 har fått färgskärm, sd-kortplats och stöd för både Apples och Googles molnutskrifter

Nya funktioner

ET-2650 har en pytteliten färgskärm och ett styrkors för navigering. Förutom att det kan bli lite smått på skärmen så är menyer tydliga och enkla med svenskt gränssnitt och bra instruktioner för hur du ska handha skrivare, scanner och kopiator.

En nyhet från den modell vi testade tidigare är också att ET-2650 har stöd för Google Cloud Print och Apple Airprint, utöver sitt egna fjärrutskriftsystem Epson Connect. Skrivaren har också en sd-kortplats som du kan skriva ut dokument ifrån eller scanna till, och stödjer wifi direct för smidig utskrift direkt från mobiler och surfplattor.

Omdöme

Bra valPriset för denna upplaga av Ecotank är i stort sett det samma som det var för den vi testade för över två år sedan. Men ET-2650 har blivit bättre på nästan alla punkter. Den är lite snabbare, lite kompaktare, lite tystare och har fått många extra funktioner, speciellt runt moln- och mobilutskrifter. Och det är fortfarande det enda alternativet som kombinerar så här litet format med fyrfärgsutskrifter, och riktigt låg utskriftskostnad.

Vore det inte för spillrisken vid påfyllning av bläck så hade det blivit ett ännu högre betyg.

Fakta Epson Ecotank ET-2650

Tillverkare: Epson
Produkttyp: Multifunktionsskrivare
Utskriftsteknik: Bläckstråle
Utskriftsupplösning: 5 760 x 1 440 dpi
Skanningsupplösning: 1 200 x 2 400 dpi
Pappersformat: Upp till A4
Pappersfack: ca 100 ark inmatning, ca 30 ark utmatning
Anslutningar: Usb 2.0
Trådlöst: Wifi, wifi direct
Övrigt: Sd-kortläsare, stöd för AirPrint och Google Cloud Print
Utskriftshastighet, enskild sida: 12 sek s/v, 20 sek färg
Utskriftshastighet, fler sidor: ca 11/min s/v, ca 4/min färg
Utskriftsekonomi (enl ISO 24711/24712): S/v ca 2,2 öre, fyrfärg ca 6 öre
Energiförbrukning: 13 W vid utskrift, 1,5 W standby
Storlek (pappersfack infällda): 44,5‎ x 30,4 x 16,9 cm
Vikt: 5 kg
Pris: 3 500 kr

plus

Låg utskriftskostnad
Bra stöd för molnutskrift och mobiler
Relativt kompakt
Överraskande snygga fotoutskifter

minus

Utskriftskvalitet inte klockren
Bökigt när det väl ska fyllas på

Betyg 4 av 5