Spotlight är en elegant och välbyggd liten pinne, stor som ett par pennor sida vid sida, och påminner mest om en minimalistisk fjärrkontroll till någon lyxigt designad soundbar. Men det du fjärrstyr med Spotlight är inte stereon, utan en dator. Det är en fjärrkontroll med rörelsesensorer framtagen för att du ska kunna göra snygga och proffsiga presentationer.

Logitech Spotlight
Logitech Spotlight är lika snygg som den är bekväm.

Välbyggd med bra grepp

Pinnen är sådär lagom tung för att kännas gedigen. Samtidigt är den inte för tung för att bäras runt på. Den är byggd i mestadels matt aluminium, med en del matta plastdetaljer. Vår pinne är guldfärgad, men det finns även att få tag på Spotlight i ljus och mörkgrå version.

Du får med en kort usb-sladd för att plugga in i valfri datorport eller mobilladdare och ladda batteriet, samt ett litet bärfodral. Men laddsladden får inte plats i fodralet. Nu räcker batteriet i och för sig i upp till tre månader om man ska tro på Logitech själva.

Logitech Spotlight
Logitech Spotlight kan kopplas upp med bluetooth, eller med den medföljande mottagaren som pluggas in i en usb-port.

Blåtand eller adapter

Pinnen kommunicerar enligt Logitechs specifikationer med datorn med bluetooth smart. Det är inte en term vi använder särskilt mycket, men det innebär i princip strömsnål bluetooth som är en del av bluetooth 4.0-standarden. De flesta nyare enheter med bluetooth har stöd för det, men inte helt säkert alla. Du får också för säkerhets skull med en liten usb-pinne med mottagare för enheter som inte har det, till exempel stationära pc eller Linux-datorer.

Pinnen har tre knappar. De två nedre är en fram- och en bak-knapp. I presentationsprogram som Powerpoint eller till exempel en mediaspelare eller ett bildgalleri fungerar de för att bläddra fram och tillbaka, eller växla mellan klipp, låtar och bilder. Du kan också ställa in vad som händer om du håller inne de två knapparna, till exempel snabbspola eller kontrollera volymen.

Logitech Spotlight
Pinnens batteri laddas med en kort laddsladd som pluggas in där bluetooth-mottagaren annars sitter om den inte används.

Peka och vifta

Stjärnan bland knapparna är dock den som sitter högst upp. Håller du inne den så får du upp som en strålkastare på skärmen, en Spotlight, helt enkelt. Skärmen dämpas förutom en ljus cirkel som du styr med pinnens rörelsekontroller. Den blir då också muspekare, så du kan göra avancerade demonstrationer som kräver klick, bara med pinnen i handen.

”Strålkastare” med pekfunktion är standardläget, men det går även att stänga av att den ska kontrollera musen, byta storlek på den upplysta ringen, eller ändra dess funktion helt. Den kan bli ett förstoringsglas eller en vanlig cirkel med kant om du inte vill släcka ner resten av ytan.

Logitech Spotlight
Så här ser det ut när Spotlight tar över skärmen. Du ä rinte begränsad bara till presentationer utan kan använda vad som helst i datorn. Här tittar vi på PC för Allas sajt i Chrome.

Lite barnsjukdomar

Just här verkar programvaran vara lite instabil. När vi aktiverar förstorningsfunktionen eller på andra sätt ändrar på vad pekaren gör tappar pinnen kontakten i flera sekunder innan vi kan fortsätta använda den. Vi testar på två olika datorer med samma resultat, så förmodligen handlar det om barnsjukdom med dess drivrutiner eller firmware. Det kan bli lite jobbigt i vissa situationer. Men för det mesta har du säkert ett läge inställt och kör på det. Förhoppningsvis är det också något som går att åtgärda med en uppdatering.

Pinnen har också en inbyggd vibrator. Den används främst tillsammans med en annan funktion i programmet, en timer som du ställer in ditt föredrags längd på och som gör att du får en vibrationsvarning när det börjar bli dags att avrunda.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning