Windows 10:s automatiska uppdateringar som i princip inte går att kringgå om du inte har företagslicens är ett ämne vi har diskuterat många gånger. Om vi ignorerar själva uppdateringarna för en stund kvarstår ett vidhängande problem: Systemet har en tendens att automatiskt starta om för att installera uppdateringarna, och gör det gärna mitt i något annat vi håller på med.

Stor guide: Allt du behöver veta om Windows 10

Allra värst är att det kan hända under en kaffepaus eller liknande – ena stunden har du webbläsare och olika dokument öppna och kilar iväg en stund, när du kommer tillbaka är allt borta och datorn har startat om.

Microsoft har visserligen lagt till en inställning där du kan välja under vilka av dygnets timmar det är okej att installera uppdateringar, men om du ofta lämnar datorn på över natten är det inte mycket hjälp. Vi har dock hittat en lösning som ser ut att fungera, via bloggen Winaero. Så här gör du.

Börja med att öppna Kontrollpanelen (inte moderna Inställningar). Det kan du göra genom att högerklicka på Start och välja Kontrollpanelen.

Win101
Klicka på bilden för större version.

Välj System och säkerhet -> Administrationsverktyg. Leta sedan upp och dubbelklicka på Schemaläggaren. Väl inne i den, klicka dig fram genom mapparna i vänsterkolumnen i den här ordningen: Bibliotek för Schemaläggaren -> Microsoft -> Windows -> UpdateOrchestrator. När du har markerat den sistnämnda markerar du Reboot i listan uppe i mitten: Klicka till sist Inaktivera under Markerat objekt i högerkolumnen (Åtgärder).

Den här ändringar ska hindra Windows från att självmant starta om när en uppdatering har laddats ner och ska installeras. Om du vill återgå till automatiska omstarter följer du samma steg och väljer Aktivera istället. Senare uppdateringar av Windows kan återställa den här inställningen, så du kan tvingas göra om den igen.

Om du även vill sätta stopp för det kan du öppna mappen C:\Windows\System32\Tasks\Microsoft\Windows\UpdateOrchestrator och döpa om filen Reboot till Reboot.bak (eller något annat som gör att du vet vad det är men som inte har det exakta namnet Reboot). Skapa sedan en tom mapp som heter Reboot på samma plats.