Skatteverket
Foto: Magnus D (CC-BY-2.0)

Skatt och deklaration kan vara nog så komplicerat för privatpersoner, men när du blir f-skattare som egenföretagare ökar komplexiteten rejält. Men du kan också spara många tusenlappar om året genom att lära dig reglerna och bokföra alla inköp och utgifter som har med din verksamhet att göra, så att vinsten – och därmed skatten – blir lägre. För den som jobbar med eller inom teknik finns mycket att hämta.

I räkneexemplen har vi utgått från kommunalskatt på 32,1 procent (genomsnittet 2016) och ignorerat statlig skatt och olika skatterabatter. Om du är osäker över något är det bäst att fråga en skatterådgivare.

Kostnad och moms

Innan vi börjar ska vi påpeka att du måste hålla koll på två olika saker: Kostnader och moms. När du bokför en utgift är det priset exklusive moms som blir den avdragsgilla kostnaden. Momsen du betalade kvittas mot moms du tagit ut från kunder. Om du till exempel har sålt tjänster för 300 000 kronor och därmed tagit in 75 000 kronor i moms från kunderna kommer summan du ska betala till Skatteverket minska med den totala moms du har betalat på inköp.

Avdragselefanterna

Det finns ett antal kostnader som många småföretagare har och som på egen hand kan sänka skatten med flera tusenlappar. Här är de viktigaste:

Dator

Datorn

Det är få arbeten som i dag inte kräver en dator. Förr i tiden räknades dyrare datorer som inventarier och skulle skrivas av under ett antal år (som bilar, maskiner och byggnader). I dag räknar Skatteverket med att datorer har en livslängd på tre år eller mindre, och därför skriver du av dem som en omedelbar kostnad.
Räkneexempel: Macbook Pro 13-tum med Touch Bar
Kostnad privat: 20 595 kronor
Kostnad firma: 16 476 kronor
Avdrag på skatten: 5 289 kronor
Total besparing: 9 408 kronor