Vill du komma igång med poddlyssnandet, men är osäker på var du hittar dessa podcasts? Inga problem, här listar vi fem olika tjänster som låter dig streama poddar på alla dina olika enheter.

Spotify

Spotify

Pris: Gratis eller 99 kronor i månaden.
Finns till: IOS, Android, pc/Mac.

Svenska musikstreamingjätten Spotify har sedan några år tillbaka utökat sitt utbud till att även inkludera podcasts. Inte nog med att vi här hittar poddar från de flesta stora producenter, till exempel finns här alla Sveriges Radios poddbibliotek, Spotify producerar även egna podcasts. Kanske kändast i vårt avlånga land är Gynning och Bergs podcast.

Spotify är toppen för dig som vill ha musik och poddar på samma ställe, men är i övrigt inte en optimal app för just poddar. Om du inte redan betalar för ett Spotify-abonnemang skulle vi säga att det går lika bra att använda någon av de andra kostnadsfria apparna vi listar nedan.


Overcast

Overcast

Pris: Gratis eller 99 kronor per år.
Finns till: IOS, webbläsare.

Overcast är vår personliga favorit när det kommer till podcastappar till Iphone. I ett tydligt gränsnitt får vi koll på alla poddar vi prenumererar på. Vi kan skapa egna smarta spellistor där nya avsnitt automatiskt dyker upp från utvalda poddar. Med hjälp av inloggning synkroniseras allt mellan enheter så du kan fortsätta lyssna där du var sist även när du byter enhet.

Gratisversionen har små annonser längst ner i fönstret som du kan bli av med genom att betala 99 kronor i månaden. Då kan du även ladda upp egna filer till appen. Tyvärr finns Overcast inte tillgängligt till Android och är relativt värdelöst i webbläsaren.


Acast

Acast

Pris: Gratis
Finns till: IOS, Android, webbläsare.

Acast är en av de största producenterna av poddar just nu med bland annat succéer som Värvet och Wahlgren & Wistam i biblioteket. Dessa poddar kan dock lyssnas på via andra tjänster. Acast är gratis att ladda ner, men för vissa program kan lyssnaren betala för att komma åt exklusivt material. I övrigt är Acast en användarvänlig och enkel tjänst med få extra funktioner, men trevligt gränssnitt och stort utbud.


Pods

Pods

Pris: Gratis eller 109 kronor per år.
Finns till: IOS

Pods har långt ifrån det snyggaste gränssnittet av alla podcastappar, men väger upp det med flera intressanta funktioner. Bland annat extraknäcker den som stegmätare! Du kan även be appen servera ett avsnitt från en kanske för dig okänd podcast enbart baserad på avsnittets längd. Här finns också möjlighet att streama livesändningar från radiokanaler över hela världen. För 109 kronor slipper du reklam och låser upp exklusiva funktioner.


Podbean

Pod Bean

Pris: Gratis eller 109 kronor per år.
Finns till: IOS, Android, webbläsare.

Pod Bean är inte bara appen för dig som lyssnar på poddar, utan även dig som spelar in och producerar egna avsnitt. Här kan du ladda upp och sprida dina egna avsnitt, antingen färdiginspelat eller live. Podbean erbjuder ett gigantiskt arkiv av poddar, liveradio och till och med utvalda ljudböcker. För 109 kronor per år får du tillgång till fler funktioner och slipper reklam. Den svenska versionen av appen är tyvärr lite trasig, men fungerar desto bättre på en dator.