Acast var länge en av de bästa apparna för dig som ville lyssna på poddar (podcasts) i mobilen, men den 24 maj gick den i graven. Du som har använt den måste med andra ord skaffa en ny, och det finns gott om alternativ. Alla är gratis i sin grundform, men för flera av dem kan du betala en månadsavgift för att slippa reklam och få fler tjänster.

Podcasts: Bästa lösningen för Iphone…

Kör du Iphone är valet enkelt. Apples egen app Podcasts är en integrerad del av Apples ekosystem, och skulle den inte finnas på din telefon kan du förstås hämta den från App Store.


Poddar

… och Android: Google Podcasts

I en Android är valet av podd-app inte lika självklart, men många väljer att köra Google Podcasts. Som namnet skvallrar om är det här Googles egen poddapp. Google Podcasts är gratis att använda och det är den i särklass mest nedladdade poddappen i Google Play.


Poddar

Spotify – inte bara musik

Svenska Spotify är inte bara en musiktjänst. Poddar blir allt viktigare för företaget, och många använder även Spotify-appen för att lyssna på poddar. Det här är lika enkelt som att lyssna på musik. Sök bara efter podden du vill höra eller välj Poddar under Utforska alla.
Poddar

Tunein: Poddar på datorn

Är du på jakt efter ett poddprogram för datorn kan Tunein vara ett bra val. Tunein är mest känd som en tjänst för att lyssna på live-radio, men den har numera förstås även stöd för att lyssna på poddar.
En fördel med Tunein är att tjänsten finns på många olika plattformar. Du kan som sagt köra den som ett Windows-program på din dator eller som en app för både Android och IOS. Ja, du kan även lyssna via webbläsaren genom att surfa till Tuneins sajt.


Podbean: Lyssna – eller sänd själv

Det finns ett stort utbud poddappar med ungefär samma uppbyggnad, men Podbean sticker ut. Förutom att lyssna på poddar kan du även använda tjänsten för att sända själv.
Så länge du gör det i begränsad omfattning (max fem timmar) så är det helt gratis, vilket gör att Podbean kan vara en bra lösning för den som vill testa sig fram. Vill du sända mer krävs ett premiumabonnemang som börjar på en hundralapp i månaden.


Overcast

Overcast: Iphone-app med tydligt gränssnitt

Overcast är en favorit när det kommer till podcastappar till Iphone. I ett tydligt gränsnitt får du koll på alla poddar du prenumererar på. Du kan skapa egna smarta spellistor där nya avsnitt automatiskt dyker upp från utvalda poddar. Med hjälp av inloggning synkroniseras allt mellan enheter så du kan fortsätta lyssna där du var sist även när du byter enhet.