Det är svårt att vara anonym på internet. Både företag och myndigheter gör allt de kan för att övervaka oss. Ett sätt att skydda sin identitet och bli (förhållandevis) anonym är att använda en så kallad vpn-tjänst.

Vpn betyder ”virtuellt privat nätverk”, och vad det handlar om är en teknik som gör att trafiken går via en skyddad tunnel. Den stora vinsten är att din ip-adress blir anonym.

En ip-adress är ett slags ”personnummer” på internet. Den visas helt öppet och gör dig lätt att identifiera. Det är visserligen bara din internetoperatör som kan koppla ihop ip-adressen med din person, men den används ändå för övervakning. Förklaringen är att du identifierar dig på andra sätt när du surfar. Ip-adressen avslöjar dessutom att du är svensk – vilket gör att du inte kommer åt tjänster som bara är öppna för exempelvis amerikaner och britter.

Utan registrering

En lösning på problemet är alltså att använda en vpn-tjänst. Du får då en tillfällig ip-adress, och du kan välja vilken nationalitet den ska ha.

De flesta vpn-tjänster kostar pengar och kräver ett separat abonnemang och ett extra program. Det finns dock ett smidigare alternativ, nämligen att köra nya Opera. Opera är en norskutvecklad (men numera kinesiskägd) webbläsare som är känd för sina smarta funktioner. Du använder den på exakt samma sätt som Google Chrome och Microsoft Edge – men har alltså även en möjlighet att surfa anonymt.

Opera har i skrivande stund servrar i fem länder: Kanada, USA, Tyskland, Singapore och Nederländerna. Den fungerar med andra ord inte om du exempelvis vill titta på svensk tv i utlandet.

Opera bjuder även på en del andra smarta funktioner. Genom att koppla på turbo-läget surfar du snabbare och förbrukar mindre data eftersom Opera ”krymper ned” webbsidorna. Och tack vare batterisparfunktionen förlänger du din bärbara dators batteritid.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning