En Raspberry Pi är inte större än ett kreditkort, men den kan användas till långt mycket mer än att bara betala fakturor. Ursprungsmodellen togs fram med syftet att stödja undervisningen i grundläggande datakunskap i skolor och utvecklingsländer. I och med att serien blivit allt mer populär har dock användningsområdena för de lilla enkortsdatorerna formligen exploderat.

Fler Raspberry Pi-byggen: 
Så bygger du en magisk spegel

Så bygger du din egen NAS
Så bygger du din egen superbilliga mediaspelare

Raspberry Pi kan agera som en enklare skrivbordsdator och är en bra inkörsport för den som vill lära sig Linux. Den går att plugga in som mediadator, sätta upp som Bittorrent-server eller användas som bas i ditt smarta hem. Riktiga hobbyingenjörer har visat att det även går att förvandla sin Pi till alltifrån en renodlad mobiltelefon till en avancerad kontrollpanel i en mikrovågsugn. 

Raspberry Pi

Komponenterna är ungefär detsamma som i en mobiltelefon och dess primära operativsystem är en skräddarsydd Debian Linux-variant kallad Raspbian. Den senaste modellen, Raspberry Pi 3 Model B, har en 64-bitarsprocessor på 1,2 gigahertz och inbyggd trådlös anslutning i form av både wi-fi och bluetooth. 

Raspberry Pi 3

En Pi har inget eget lagringsutrymme. Istället startas operativsystemet direkt från ett microsd-kort. Det går att köpa sd-kort med Raspbian förinstallerat, men det är väldigt enkelt, och dessutom billigare, att ladda ned Raspbian från internet, lägga in det på ett eget sd-kort och plugga in det i din Raspberry Pi. Vill du inte installera Raspbian finns en mängd andra varianter att välja mellan.