Förvandla din Pi till en retrospelmaskin

Ett väldigt populärt användningsområde för Raspberry Pi är att använda den som spelkonsol. En Raspberry Pi är inte den kraftigaste arbetshästen på marknaden, men den är en utmärkt enhet när det kommer till att emulera spel från barndomsfavoriter som Commodore 64 och Super Nintendo. Du behöver inte heller vara en luttrad proffsanvändare i Terminal för att förvandla din Raspberry Pi till en spelkonsol – det är faktiskt en väldigt enkel process.

Eftersom du ska spela på din Raspberry Pi rekommenderar vi att du rotar fram en gammal usb-handkontroll från garderoben. En Xbox 360-kontroll eller Dual Shock 3 duger utmärkt. Mjukvaran vi ska installera heter Retropie, vilket är ett samlingspaket med emulatorer och program. I paketet ingår Emulation Station, som tillhandahåller ett grafiskt användargränssnitt. Det gör det väldigt enkelt att navigera runt i ditt spelbibliotek, starta spel samt avsluta dem.

Retropie går att lägga in manuellt på ett existerande operativsystem, eller lägga in som image-fil på ett microsd-kort. Sistnämnda är den smidigaste lösningen om du primärt vill använda din Raspberry Pi som spelmaskin. I det fallet gör du så här:

Raspberry Pi

Börja med att ladda ned en image-fil av RetroPie Project (någon av de röda knapparna på bilden ovan) från Retropies officiella hemsida. Kom ihåg att ladda ner versionen som matchar din Raspberry Pi-modell.

Lägg in image-filen av Retropie på ditt microsd-kort. Är du Windows-användare rekommenderar vi att du gör det via Win32DiskImager. Ett smidigt program för Mac-användare är ApplePi Baker.

När du fört över image-filen till sd-kortet, ta ut det ur datorn och placera det i din Raspberry Pi. Starta upp enheten. Om du planerar att spela med en handkontroll, koppla in den i samband med att du startar din Pi.

Raspberry Pi

Vi kommer nu till EmulationStation, där vi ombeds konfigurera den inkopplade handkontrollen (eller tangentbordet). När du är klar, tryck Ok.

Raspberry Pi

Nu är det dags att aktivera en trådlös uppkoppling (förutsatt att du använder det). Gå in på Configure via huvudmenyn och välj Wifi. Här väljer du ditt trådlösa nätverk och knappar in ditt lösenord.