Alla som reser med kollektivtrafiken vet hur svårt det är att veta när bussen, tåget eller tunnelbanan kommer.

En lösning på det här kallas för öppna trafikdata och handlar om att trafikbolagen delar med sig av informationen om trafikflödet på nätet. Sajt- och appmakare kan utifrån det här ta fram spännande tjänster som hjälper oss resenärer till rätta – eller tillfredsställer vår nyfikenhet.

Här är fem coola tjänster som låter dig följa trafiken i realtid – i Sverige och världen.

Traze

Koll på trafiken med Traze…

Traze är en svensk tjänst som håller koll på kollektivtrafiken i hela världen. Resultatet presenteras på en karta där varje fordon är en liten prick som förflyttar sig i realtid. Genom att klicka på den får du se mer information – och i många fall visas även rutten som en linje på kartan tillsammans med en tidtabell.

Du kan växla mellan en vanlig karta, en 3d-karta eller ett mörkt nattläge, och du väljer vilka transportslag som ska visas. Det finns också en funktion som heter Time Machine, och som visar trafikläget vid valfri tidpunkt .

Traze är långt ifrån heltäckande, men för platser med bra trafikinformation är den verkligen imponerande.

Den har sedan tidigare funnits som webbtjänst och Windows 10-app, men nu släpps den även som Android-app.


Travic

… eller Travis

Universitetet i Freiburg har tagit fram en liknande tjänst. Även här ser du alla olika sorters transportmedel som prickar på en karta och även här kan du klicka för att få mer information.
En kul finess är att du kan ändra hastigheten, från realtid till 30 gånger snabbare. På så sätt ser du alltså hur trafiken rör sig den närmaste tiden.
Flightradar

Digital planespotting

Flightradar 24 är en sajt och app som visar världens flygtrafik. I grund och botten är det en världskarta, och du ser alla plan som är i luften som små prickar. När du klickar får du inte bara veta mer om själva resan – flygnörden hittar även tekniska detaljer om planet.
Både appen och sajten är gratis, men om du vill slippa annonser och få fler finesser finns olika betallösningar.
Radarbox

Kolla flygen i Radarbox

Är du inte nöjd med Flightradar24 kan du i stället testa Radarbox24, som har samma upplägg och affärsidé. Att använda webbtjänsten är gratis, men vill du slippa annonser krävs ett abonnemang som kostar 25 kronor i månaden.
Marine Traffic

Här hittar du alla båtar

Du som är intresserad av sjöfart kan få hjälp av Marine Traffic. Även här ser du en världskarta med prickar, och genom att klicka på någon av dem får du mer information om båten. Du kan förstås också göra tvärtom – sök efter den båt du är nyfiken på så får du se var hon befinner sig.
Webbversionen av Marine Traffic är gratis (men fullsproppad med reklam) medan mobilapparna kostar pengar.