Notebooks, surfplattor och smartphones i all ära – för riktigt kontorsjobb och seriöst pc-spelande är skrivbordet, med stor bra skärm, ordentligt tangentbord och greppvänlig mus fortfarande oslagbart. Och givetvis ett par väl tilltagna datorhögtalare, bra belysning och en bekväm kontorsstol inställd precis rätt.

Missa inte: 12 nr av PC för Alla + hörlurar eller högtalare från JBL för endast 999 kr!

Det här gäller inte bara för dig som använder en traditionell stationär pc. Nästan varenda bärbar dator har hdmi-utgång och nyare notebooks och 2-i-1-hybrider är ofta utrustade med usb c-kontakt med displayportfunktion, eller till och med Thunderbolt 3. Eller också går det att köra trådlös anslutning till extern skärm, och mus och tangentbord på bluetooth om det saknas anslutning. Datorskärmar har för det mesta inte mottagare för Wireless Display, men det finns bra separata sådana att koppla in.

Det finns med andra ord ingen ursäkt att sitta hukad över en fjuttig 13-tumsskärm när du har din bärbara dator hemma. Satsa på en bra arbetsplats du kan docka till. Din rygg och dina ögon kommer att tacka dig.

Dockning
Flest skärmar vinner? Med displayport ut från den bärbara datorn kan du koppla in mer än en skärm.

Extra pixlar gör mycket

De flesta datorer kan i dag driva skärmar som är mer högupplösta än de 1080p som varit mer eller mindre standard sedan mitten av 2000-talet. Men det börjar kännas antikt, och det kan definitivt vara dags att ta steget till en högre upplösning.

En skärm med 2560 x 1440 bildpunkter ger 78 procent fler pixlar än en med 1920 x 1080 bildpunkter. Det gör att du kan köra åtminstone ett par webbläsare eller ett par Office-fönster parallellt på skärmen utan att någon av dem upplevs som hopträngd. Med 1440p-skärm får du också nästan samma krispiga upplevelse i högupplöst film som med en uhd-tv. Det är inte äkta 4k, men skillnaden i skärpa mot vanlig hd är påtaglig.

Spelar du spel gör 1440p enormt mycket. Visst, det kan krävas en uppgradering av grafikkortet för att få bra flyt i bilduppdateringen, men det kan det vara värt. Och det går ju alltid att ställa ner till 1080p igen om det skulle gå för tungt i mer krävande spel.

Många prisvärda modeller

Det finns numera flera riktigt prisvärda skärmar med 1440p-panel, där den höga upplösningen inte kostar skjortan eller innebär andra kompromisser som dåliga paneler eller dålig ergonomi.

I det här testet har vi valt ut sex riktigt lovande skärmar i 27- och 32-tumsstorlek. Samtliga med 1440p-panel och alla säljs 4 000 kronor eller mindre.

Några av skärmarna är helt nya, andra är äldre men dyrare modeller som nu våren 2017 har fått en prissänkning. De är alla fullmatade med smarta och praktiska egenskaper, som anti-flimmerfunktion, blåljusfilter, justerbar höjd, inbyggda högtalare, usb-hubbar och mycket mer. Överlag lovar de också hög kvalitet, med stor färgrymd och korrekt återgivning. I alla fall på pappret.

Vi har inte bedömt skärmarna utifrån en kräsen designers eller fotografs perspektiv. Man ska ta de här skärmarna för vad de är – de billigaste i sin klass, och är det budgetpris så är det budgetkvalitet. De är varken superoptimerade för inbitna spelentusiaster eller för bildproffs, utan här handlar det främst om att få fler pixlar i hemmakontoret.

Pivot
Skärmarna i testet har kanske inte proffsklass på panelerna, men bjuder på annat nyttigt, framförallt för ergonomin. De flesta är justerbara i höjd och kan till och med vridas til så kallat pivot-läge.

Så gjorde vi urvalet och testet

Vi kontaktade samtliga tillverkare som enligt Prisjakt.nu hade 1440p-modeller på mellan 24 och 32 tum för under 4 000 kronor, och bad dem ställa upp med ett exemplar (deras bästa i den klassen om de hade mer än en modell). Av nio tillfrågade hade sex tillverkare lämpliga testexemplar att låna ut.

Skärmarna testades anslutna till en stationär pc med displayport, Nvidia Geforce GTX 1050-grafikkort och Windows 10 Home. Varje skärm återställdes till standardinställningar vid nyleverans och bilden bedömdes i skärmens förinställda normalläge. Skärmarnas bildkvalitet bedömdes med visning av färgskalor samt högupplöst foton. Tre praktiska moment testades; Jobb i Microsoft Word och Google Chrome, spel i 1440p samt nedskalat till 1080p, och strömmad film i 1440p-upplösning.