AOC Q2775PQU

Enkel skärm med hög kvalitet

PC för Alla Bäst i testAOC:s bidrag till testet är till det yttre inte någon märkvärdig skärm. Vi får en enkel och anonym design, en lättmonterad och stadig fot samt ett inte särskilt snyggt yttre i grov, svart plast. Mekaniken när det gäller tilt, pivot (möjlighet att ställa skärmen på högkant) och höjdkontroll känns lite billig, men det faktum att den har full rörelse i alla led vi kan önska oss är bra i sig. Foten, förutom bottenplattan, är förmonterad i skärmens vesa-fäste på baksidan. Den är även utrustad med en usb-hubb som har två usb 2- och två usb 3-portar, varav en har extra spänning för att till exempel ladda mobilen.

AOC Q2775PQU
AOC Q2775PQU.

Skärmens ips-panel ger oss mycket jämn och snygg nyansering i bilden, med utmärkt detaljering i ljusa och mörka toner och snygga färger överlag. Möjligen är mättnaden lite låg och röda toner något svaga i standardläge, men det är lätt att justera till en balanserad bild. Hygglig kontrast och inget synligt ljusläckage från sidorna är också ett plus. Svarta ytor är jämna, om än inte så beckmörka som i en del riktigt dyra ips-skärmar.

Det här är en ypperlig skärm för kontorsjobb, och den gör inte bort sig i andra sammanhang heller.

Inställningsmenyerna är ganska lätta att navigera bland, och de går att få på svenska. Men som alltid kan det vara lite tålamodsprövande, med en rad anonyma knappar och rätt så dålig översikt i de menyer som dyker upp. Vi hittar inte några färdiginställda bildprofiler som de flesta skärmar brukar ha, förutom ”standard”, ”kall”, ”varm” och ”srgb”. Skärmen har inte heller extrafunktioner som till exempel blåljusfilter eller bild-i-bild. Däremot får vi många olika sätt att justera färgton, toningar med mera efter eget tycke och smak. Det kan dock kräva att man vet vad man håller på med.

Med lite fler sådana funktioner och bättre ljud – liksom de flesta skärmarna i testet imponerar de inbyggda högtalarna verkligen inte – hade vi inte tvekat att ge AOC Q2775PQU en mycket sällsynt full pott i betyg. Så bra ser det ut, och så bra är den för vardagsbruk. Nu blir det bara en ”vanlig” nia, men en solklar rekommendation, speciellt med tanke på prislappen.

Fakta AOC Q2775PQU

Kontakt: www.aoc-europe.com
Bildstorlek: 27 tum 16:9
Upplösning: 2560x1440
Paneltyp: ips
Ljusstyrka (angiven): 350 cd/m2
Kontrast (angiven): 1000:1
Färgdjup: 10 bitar
Bildfrekvens: 60 Hz
Svarstid (grå till grå): 4 ms
Höj/sänkbar: 130 mm
Tiltbar: Ja
Vridbar: Ja
Pivot: Ja
Vesa-fäste: Ja
Bildingångar: Displayport, hdmi, dvi, vga
Högtalare: Stereo
Övrigt: Usb-hubb
Garanti: 3 år
Pris: 3 500 kr

plus

Mycket bra bildkvalitet.
Tydliga menyer.
Bra usb-hubb.
Lågt pris.

minus

Få extrafunktioner.
Mediokra högtalare.

Betyg 9 av 10Betyg 9 av 10