Asus PB277Q

Bra för spel, brister på annat

Asus PB277Q är testets enda skärm byggd på en tn-panel. Det har sina för- och nackdelar. För de flesta användare är paneltypen förmodligen ett minus, då det framför allt innebär snäva betraktningsvinklar. Tn-paneler har dock en fördel: även billiga sådana kan vara riktigt snabba, vilket tilltalar många som spelar spel. Vi pratar om en millisekunds svarstid för det som kallas grå till grå-pixel, en indikation på hur snabbt en pixel kan skifta nyans (att helt byta färg tar alltid lite längre tid).

Asus PB277Q
Asus PB277Q.

Rakt framifrån ser det överlag bra ut även med en tn-skärm. Köper du en skärm bara för dig och ditt skrivbord så fungerar en med tn-teknik fortfarande bra. Just denna panel ger oss dock vissa problem med ojämna toningar i mörka färgskalor, och lite för intensivt vitt i ljusa. Sedan läcker en hel del in precis i kanterna på ett påtagligt, flammigt sätt. Det här är dock smådetaljer. Upplevelsen är väl godkänd på en ljus skärm med kontorsgrafik eller ett spel med mycket som händer på skärmen. Skärmens inbyggda högtalare ger bra volym, men ljudet är ganska så tunt och platt.

Till det yttre är PB277Q en riktigt stadig konstruktion i matt svart plast. Kanten runt skärmen är tunnare än på de flesta konkurrenterna, men den har också en del mindre vackra kanter och skarvar, som gör att den inte direkt upplevs som elegant. Vi får dock utmärkt stabil skärmupphängning som både är följsam att positionera och som sedan stannar stabilt där man lämnat den.

Asus ska även ha pluspoäng för en smart och enkel styrknapp, med vilken vi med lätthet navigerar oss igenom skärmens engelskspråkiga menyer. Här hittar vi det mesta i funktionsväg, inklusive möjlighet till bild-i bild-läge. En handfull funktioner kan också nås snabbare med direktknappar. Skärmen har den vanliga uppsättningen av förinställda profiler för olika situationer. Men vi ser ingen bra orsak att välja något annat än standardläget, som är väl avvägt och funkar för det mesta. 

Fakta Asus PB277Q

Kontakt: www.asus.se
Bildstorlek: 27 tum 16:9
Upplösning: 2560x1440
Paneltyp: tn
Ljusstyrka (angiven): 350 cd/m2
Kontrast (angiven): 1000:1
Färgdjup: 8 bitar
Bildfrekvens: 75 Hz
Svarstid (grå till grå): 1 ms
Höj/sänkbar: 120 mm
Tiltbar: Ja
Vridbar: Ja
Pivot: Ja
Vesa-fäste: Ja
Bildingångar: Displayport, hdmi, dvi, vga
Högtalare: Stereo
Övrigt: Hörlursutgång
Garanti: 3 år
Pris: 3 500 kr

plus

Kort svarstid.
Hög användarvänlighet.
Flera extra funktioner.
Lågt pris.

minus

Snäva betraktningsvinklar.
Ojämna nyanser.
Tveksamma högtalare.
Kantig osnygg design.

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10