Benq PD2700Q

Anonym skärm med få nackdelar

Bra valTestet av Benq:s skärm börjar med en omständlig montering som innebär fumligt matchande av en fot och att sedan att få dit en vingmutter i blindo. När allt väl är på plats är det dock en både snygg och stabil fot i en av testets prydligaste skärmar. Det är inte i samma designstil som Viewsonics eller Philips skärmar, men bland de övriga tråksvarta modellerna vinner den designracet med snygga rena ytor och en elegant skärmfot.

Precis som i Asus skärm är det utmärkt kvalitetskänsla i all rörlig mekanik. Här finns också en liten usb-hubb med två usb 2-portar. Den känns inte särskilt imponerande när flera konkurrenter har upp till fyra portar och usb 3. Dessutom sitter den svårtillgängligt. Men det är ju i alla fall bättre än ingen alls. 

Benq PD2700Q
Benq PD2700Q.

Här blir vi riktigt imponerande av bildkvaliteten, som ger oss klara färger och jämna toningar. Den är inte riktigt lika bra på nyanseringar i mörka partier som AOC:s skärm, men det är nära, och vi får samma jämna bakbelysning utan påtagligt ljusläckage. Möjligen har skärmen marginellt kalla toner i standardläget, men det är inget som vi märker av annat än när vi tittar på en testbild. I vardagligt användande ger den oss behaglig bild och balanserad färgåtergivning.

Det går att växla mellan ett gäng förinställda lägen från srgb till cad/cam, ”animation” (vad det nu innebär), och dämpat blåljus. Utöver det finns givetvis alla vanliga alternativ för att ställa in bildåtergivningen manuellt. Menysystemet är snyggt men det är inte direkt lätt att navigera i med bara fyra knappar på rad. Det går dock att ställa in genvägar till olika inställningar för de olika knapparna. Om du orkar.

Slutligen överraskar Benq med förvånansvärt anständigt ljud. Det är inte direkt i hifi-klass, men där det låter platt, tunt och burkigt i de flesta skärmar (om de har högtalare alls) får vi fylligt och behagligt ljud från Benq. Det här duger som datorhögtalare för både musik, film och spelande om du inte har plats med ett par ordentliga högtalare på skrivbordet separat.

Fakta Benq PD2700Q

Kontakt: www.benq.se
Bildstorlek: 27 tum 16:9
Upplösning: 2560x1440
Paneltyp: ips
Ljusstyrka (angiven): 350 cd/m2
Kontrast (angiven): 1000:1
Färgdjup: 10 bitar
Bildfrekvens: 76 Hz
Svarstid (grå till grå): 4 ms
Höj/sänkbar: 130 mm
Tiltbar: Ja
Vridbar: Ja
Pivot: Ja
Vesa-fäste: Ja
Bildingångar: Displayport, hdmi, dvi, vga
Högtalare: Stereo
Övrigt: Usb-hubb
Garanti: 3 år
Pris: 4 000 kr

plus

Bra bildkvalitet.
Enkel snygg utformning.
Godkänd ljudkvalitet.

minus

Jobbig att montera.
Svårnavigerade menyer.

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10