HP Elitedisplay E272q

Stilren och seriös

HP ställer upp med en skärm som charmar oss med snyggt avskalad design och gråa ytor baktill. Foten är riktigt snygg, och dessutom funktionell, med samma rörelsemöjligheter som de bästa i testet – höjbar, pivot, tilt och vridning i sidled, allt med hög mekanisk kvalitetskänsla. E272q är dessutom ovanligt smidig att montera ihop. Foten levereras som ett helt stycke och det är bara att enkel snäppa dit skärmdelen. Den verkar dock lite småsvajig och det krävs inte mycket för att skärmen ska komma i gungning.

HP Elitedisplay E272q
HP Elitedisplay E272q.

Elitedisplay E272q skiljer sig från de andra i testet genom att den saknar dvi-kontakt och eftersom det är den enda skärmen i testet som inte har inbyggda högtalare. De hade ju i och för sig flera av de andra kunnat vara utan, med tanke på hur illa de låter. Skärmen har en inbyggd usb-hubb, men bara för två usb 2-portar.

Bildkvaliteten är väl godkänd, men sticker inte ut vare sig positivt eller negativt. I standardläge lägger skärmen på ett rätt så aggressivt skärpefilter som vi inte tycker behövs när allt ändå är mappat pixel mot pixel. Stänger vi av det blir bilden omedelbart mycket behagligare. Färgåtergivning och nyanskontroll känns solid, och detaljering i ljusa och mörka partier är över medel – även om vissa konkurrenter klarar det bättre. Svarta ytor är lite bleka och mer beroende av betraktningsvinkel än vad vi är vana vid med en ips-skärm.

Det går att finjustera det mesta i bildväg i en estetiskt anskrämlig men faktiskt hyfsat lättnavigerad meny som styrs med fyra knappar tydligt placerade framtill. Vi får den inte på svenska, men allt är tydligt uppmärkt och placerat på logisk plats i menyerna. Färdiga profiler för olika situationer, blåljusfilterfunktion eller andra speciallägen saknas helt. 

Fakta HP Elitedisplay E272q

Kontakt: www.hp.se
Bildstorlek: 27 tum 16:9
Upplösning: 2560x1440
Paneltyp: ips
Ljusstyrka (angiven): 350 cd/m2
Kontrast (angiven): 1000:1
Färgdjup: 10 bitar
Bildfrekvens: 60 Hz
Svarstid (grå till grå): 7 ms
Höj/sänkbar: 150 mm
Tiltbar: Ja
Vridbar: Ja
Pivot: Ja
Vesa-fäste: Ja
Bildingångar: Displayport, hdmi, vga
Högtalare: Nej
Övrigt: Usb-hubb
Garanti: 3 år
Pris: 3 600 kr

plus

Elegant design.
Lätt att montera och ställa in.
Lågt pris.

minus

Ingen dvi-port.
Inga högtalare.
Aningen känslig för betraktningsvinkel.

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10