Philips Brilliance BDM3270QP2

Som en tv på skrivbordet

Bra valPhilips ställer upp med testets enda 32-tummare, upphängd på en stor, snygg och bastant fot. Den är relativt lätt att montera, men till skillnad från de flesta skärmar som har specialskruvar för handvridning, kräver den en skruvmejsel.

Skärmen ger nästan ett tv-liknande intryck, och inte bara tack vare storleken. Den har blank skärm och lite designdetaljer som definitivt för tankarna till tv-bänken i vardagsrummet. Den är även höj- och sänkbar, möjlig att ställa på högkant och går att vrida och tilta.

Philips Brilliance BDM3270QP2
Philips Brilliance BDM3270QP2.

Vi är lite tveksamma till blank skärmyta. Det fungerar bra på en tv, eftersom du oftast kollar på tv i ett rum med dämpad belysning. Och vill du ha datorn främst för media och liknande upplevelser så fungerar den utmärkt, men för jobb och surf kan det bli lite jobbigt.

Annars har vi inte mycket att klaga på när det gäller själva bildkvaliteten i panelen. Visst, det blir inte lika skarpt och punkttätt med 1440p-skärm i 32-tumsformat, och här får vi en tydligare pixelupplevelse – men det beror ju främst på hur nära skärmen du väljer att sitta. Toningar är jämna och, kontrasten extra hög eftersom det är en a-mva-panel istället för en tn eller ips. Färgtonen i standardläge är aningen kall, men sådant går alltid att justera.

En sak vi därför blir extra kritiska mot är skärmens vansinnigt frustrerande kontroller för inställningsmenyerna. De är touchkontroller på undersidan av skärmen, och det är väldigt lätt att peta fel och därmed tvingas börja om från början. Och du måste titta noga var du petar, samtidigt som du måste hålla koll på skärmen där menyn poppar upp. Det är ungefär så fel som ett användargränssnitt kan göras.

Det går i alla fall att ställa in på svenska, men det hjälper inte förvirringen mycket. Det är synd det, för det finns en hel del smarta funktioner och inställningar att utforska, såsom bra blåljusfilter, bild-i-bild-funktion och många möjligheter till finjustering,

Slutligen får Philips extra pluspoäng för testets i särklass bästa inbyggda högtalare. Det här låter i klass med en bättre billig tv, något som Philips också brukar ha bra ljud i, och kan definitivt vara allt du behöver till datorn i högtalarväg. Det är både kraftfullt, hyfsat fylligt och med krispig diskant.

Fakta Philips BDM3270QP2

Kontakt: www.philips.se
Bildstorlek: 32 tum 16:9
Upplösning: 2560x1440
Paneltyp: a-mva
Ljusstyrka (angiven): 300 cd/m2
Kontrast (angiven): 3000:1
Färgdjup: 10 bitar
Bildfrekvens: 60 Hz
Svarstid (grå till grå): 4 ms
Höj/sänkbar: 180 mm
Tiltbar: Ja
Vridbar: Ja
Pivot: Ja
Vesa-fäste: Ja
Bildingångar: Displayport, hdmi, dvi, vga
Högtalare: Stereo
Övrigt: Usb-hubb
Garanti: 3 år
Pris: 3 500 kr

plus

Stor, välbyggd och snygg.
Extra bra kontrast.
Riktigt bra högtalare.
Bra usb-hubb.
Lågt pris.

minus

Usla touchkontroller.
Blank yta kan ge reflexer.

Betyg 8 av 10Betyg 8 av 10