Viewsonic VX2778-smhd

Snygg skärm med begränsningar

Viewsonic VX2778-smhd är en av skärmarna som bryter lite med den tråksvarta standarden som många billigare skärmar dras med. Med gråsilvrig ram, extra tunna skärmkanter, en blank liten fot och mjukt välvd baksida sticker den ut i startfältet. Speciellt tack vare en enhetlig framsida som gör att den ser nästan helt kantfri ut. I alla fall tills du slår på den.

Det här är en av de skärmar som fram tills nyss kostat lite över fem tusen, men som precis fått en prissänkning ner till nytt rekommenderat pris på precis 4 000 kronor. Ser du den i butiker för det gamla priset så rekommenderar vi att du letar runt efter en bättre deal.

Viewsonic VX2778-smhd
Viewsonic VX2778-smhd.

Men riktigt vad man tidigare har betalat för utöver stilen är vi inte helt säkra på. Visst, bildmässigt är det inte något fel på den. Här sitter en pls-panel med hyfsade betraktningsvinklar, snygga klara färger, trevligt matt reflexfri yta, god färgrymd och bra nyansering i både ljusa och mörka toner. Men det klarar flera av de andra skärmarna lika bra. Skärmen lider också av lite mer ljusläckage än vi hoppats på, speciellt mot de nedre hörnen.

Framför allt saknar den sådant som möjlighet att höja och sänka skärmen, vridning i sidled och pivot-funktion. En viss tilt går att ställa in, men den är också ganska snäv. Den tunna skärmupphängningen och den lilla foten gör också skärmen ovanligt svajig. Med vesa-fäste baktill går den dock att montera på annan fot om man vill. Två inbyggda tvåwattshögtalare ger ljud med bra röståtergivning – men för musik, spel och film behövs definitivt något bättre.

Inställningar sker med fem anonyma knappar på undersidan. Klicka på vilken som helst och de får nya egenskaper som visas på skärmen. Det innebär att du inte har fasta knappar för att bläddra, bekräfta och så vidare. För det mesta fungerar det bra, men till och från blir det förvirrande. Svenska i menyerna får vi klara oss utan.

Skärmen har ett gäng färdigställda lägen, från webb till film och flera spelprofiler. Här hittar vi också, lite överraskande, ett monokromt läge. Möjligheterna att ställa in efter eget tycke och smak är bra, men kontrollerna kan vara frustrerande.

Fakta Viewsonic VX2778-smhd

Kontakt: www.viewsoniceurope.com
Bildstorlek: 27 tum 16:9
Upplösning: 2560x1440
Paneltyp: pls
Ljusstyrka (angiven): 350 cd/m2
Kontrast (angiven): 1000:1
Färgdjup: 8 bitar
Bildfrekvens: 60 Hz
Svarstid (grå till grå): 5 ms
Höj/sänkbar: Nej
Tiltbar: Ja
Vridbar: Nej
Pivot: Nej
Vesa-fäste: Ja
Bildingångar: 2 st displayport, hdmi, vga
Högtalare: Stereo
Övrigt: Hörlursuttag
Garanti: 3 år
Pris: 4 000 kr (tillverkarens rek. cirkapris)

plus

Kul annorlunda design.
Många bildlägen och inställningsmöjligheter.

minus

Ej höj, sänk, eller vridbar.
Visst ljusläckage i sidorna.
Tveksamma högtalare.

Betyg 6 av 10Betyg 6 av 10