Nu har Microsoft skickat Windows Vista till den sista vilan. Om du tillhör den lilla skara användare som fortfarande kör operativsystemet är det med andra ord dags att börja se sig om efter ett nytt på allvar.

Sedan den 11 april erbjuder Microsoft inte längre utökad Vista-support. Det innebär att inga nya säkerhetsuppdateringar, snabbfixar eller någon form av support längre kommer finnas tillgängligt.

Windows Vista

Som Microsoft antyder tar användarna en ganska stor risk när de väljer att hålla sig kvar vid gamla operativsystem. Dessa kommer att bli ännu allvarligare nu efter 11 april-deadlinen, då inga existerande sårbarheter kommer att åtgärdas. Windows 7 kommer fortsätta underhållas till januari 2020.

De goda nyheterna är att bara en handfull användare kommer att tvingas byta. Enligt Netmarketshare upptog Vista knappt två procent av den totala Windows-kakan för desktops för två år sedan. I dag ligger samma siffra på 0.78 procent, vilket kan jämföras med 1.65 procent för Windows 8. Windows XP sitter emellertid fortfarande på 8 procent av användarbasen, trots att det lastgamla operativsystemet slutade stödjas redan för tre år sedan.

IDG News