För många entusiaster ligger mycket av glädjen i att bygga sin egen dator i att göra den så billig som möjligt. Oavsett om du bygger en vardagsdator eller försöker få till en så kraftfull speldator som möjligt med en viss budget kommer du betydligt längre genom att handla smartare.

Med så många komponenter att välja mellan och nya produkter som lanseras stup i kvarten är det enkelt att spara en hacka både här och där, speciellt om du inte har bråttom.

Missa inte: Amd avslöjar priserna för nya Vega-superkorten

Bygga dator

Planera!

Misslyckas att planera är att planera att misslyckas. Det gäller absolut när det gäller att bygga en pc. Innan du lägger den första beställningen bör du ha noggrant planerat hela datorn och alla delar du behöver. Annars kan du råka köpa något som inte är optimalt ihop med något du senare vill köpa.

Genom att använda listor som PC Worlds bästa grafikkort och Wirecutters ssd-rekommendationer kan du hitta de bästa enskilda komponenterna utifrån din budget. En bra början kan vara att välja en processor. Sedan kan du välja ett moderkort som fungerar med den processorn och har de anslutningar du behöver. Därefter väljer du minne och lagring. Och så vidare.

Om du vill ha mer hjälp att sätta ihop ett helt paket kan du kika på Pc Partpickers bygguider, eller i Reddit-gruppen Build a PC. Pc Partpicker har hundratals byggen som har gjorts av andra användare och du kan filtrera sökresultat utifrån till exempel betyg från andra besökare.

En bra idé kan vara att bygga ett kalkylblad med några olika kombinationer du har tittat på, för att se vilka totalpriser du hamnar på. På så vis kan du se hur mycket du kan förvänta dig att behöva lägga om du exempelvis absolut vill ha ett Geforce GTX 1080.

Läs även: Stort test: Nvidia Geforce GTX 1070 – hög prestanda till rimligt pris