Kommer du ihåg felsäkert läge i Windows? Där Windows startar med en svart skärm och minimalt med funktioner för att underlätta felsökning. Det var ju enkelt att komma åt genom att hålla ned F8-tangenten under datorstarten.

Det där med F8 fungerar inte längre och Windows har blivit både bättre och stabilare, men felsäkert läge kan trots det behövas någon gång ibland. Det går fortfarande att komma dit – det har bara blivit mycket bökigare.

Så här gör du

Vi visar några olika metoder. Det finns ytterligare minst två, men de här räcker nog ett tag. Om du missat att skapa en återställningsenhet enligt Steg 3, är en bra alternativ möjlighet att ladda ned en hel Windowsinstallation här.

Metod 1

Metod 1
Tryck tangentkombinationen Windows + R och skriv msconfig. Klicka på OK för att starta Systemkonfiguration. Byt till fliken Systemstart. Bocka för Felsäker start och klicka OK. Klicka på Starta om datorn. När du är klar i felsäkert läge måste du ta bort bocken.


Metod 2

Metod 2
Klicka på startknappen och sedan på Av/På-knappen. Håll Skift-tangenten nedtryckt och klicka på Starta om. Klicka på Felsök och sedan på Avancerade alternativ. Klicka på Startinställningar och sedan på Starta om. Skriv 4.


Metod 3

Metod 3

Om du har skapat en återställningsenhet på ett usb-minne (vilket är högst rekommendabelt), starta datorn med denna. Klicka Nästa vid språkvalet. Klicka på Reparera datorn (om valet finns). Klicka på Felsök och fortsätt enligt Steg 2.


Metod 4

Metod 4
Om det krånglar ordentligt och Windows inte vill starta ska du efter några försök automatiskt komma till en meny där du kan välja att reparera och fortsätta enligt Steg 2. Du kan också tvinga fram detta genom upprepade avstängningar med strömknappen.