Ibland ringer telefonen vid fel tillfälle. Du kanske sitter i möte, äter middag eller har något annat skäl att inte vilja svara. Men i Android finns en snabbfunktion för att i stället skicka ett meddelande till den som ringer.

Som vi har varnat för tidigare skiljer sig alla Androidtelefoner åt lite, beroende på hur tillverkaren valt att implementera olika funktioner. Men normalt kommer du åt snabbsvar med sms genom att svepa uppåt på skärmen för inkommande samtal eller helt enkelt klicka på en knapp.

Var inställningarna finns varierar också – de kan gömma sig på olika djup och bakom olika rubriker. Här visar vi hur det ser ut på en Sony Xperia med Android 7.0, men du kan säkert hitta motsvarande i din telefon.

Svara inte

1 Svara inte

När det ringer och du inte kan eller vill svara, svep uppåt eller klicka på Svarsalternativ. De färdiga meddelanden som finns visas och det är bara att klicka på ett av dem för att skicka iväg det.


Inställningar

2 Inställningar

Är du inte nöjd med de svarsmeddelanden tillverkaren lagt in kan du skapa egna. Gå till telefonens inställningar och leta reda på Samtal. Klicka på Avvisa samtal med meddelande.


Redigera

3 Redigera

Ibland kan du också hitta inställningarna direkt i telefonappen. Hur som helst visas de färdiga meddelanden som finns på var sin rad och du kan enkelt ändra dem eller skriva nya.


Spara

4 Spara

Antalet meddelanden är begränsat, så du får välja att skapa dem du tycker är viktigast. När du är klar är det bara att backa ur inställningarna och dina svarsmeddelanden finns där nästa gång det ringer.