De flesta har väl en eller flera gamla datorer som pensionerats till förmån för modernare utrustning. De brukar stå och skräpa någonstans i väntan på att användas till något eller skrotas helt.

Det finns en hel del en gammal dator kan användas till – allting kräver inte moderna, resursstarka maskiner. Så länge det inte handlar om att spela de senaste spelen kan den gamla burken göra nytta än.

Enda problemet är egentligen operativsystemet. En äldre dator har kanske fortfarande Windows XP på hårddisken och det systemet är inte säkert. Ska datorn på något sätt anslutas till internet avråder vi bestämt från att använda Windows XP!

Men du kan alltid köra Linux, det är gratis, eller kanske du har någon modernare Windowslicens liggande. Ett alternativ är också att installera Windows 10. Du kan hämta det här och det fungerar i stort sett utan begränsningar även om du inte har någon aktiveringsnyckel.

Här får du tio idéer till vad du kan göra med din dator. Den sista är att faktiskt skrota den på riktigt om du bara inte har kommit dig för att göra det än.
 

1. Använd datorn

Många gånger kan en äldre dator vara fullt användbar som den är. Om den bara behövs till nätsurfning och enklare arbetsuppgifter duger den alldeles utmärkt. Du kanske vill ha en dator som dina gäster kan få använda när de är på besök, eller en gemensam dator i vardagsrummet som hela familjen kan utnyttja till enklare uppgifter. Eller kanske en dator på landet.

Allt som behövs är en internetanslutning. En stationär dator har normalt bara ett vanligt nätverksuttag, så du bör helst ha möjlighet att dra en sladd till din router. Om det är för krångligt är alternativet att köpa en billig trådlös nätverkspinne för usb-uttaget.

Avinstallera alla onödiga program och radera alla personliga dokument, så är datorn redo att användas. Den kommer ju att finnas i ditt hem, så noggrannare än så behöver du inte vara.

Trådlöst nät
Trådlöst nätverk till din stationära dator kan du fixa för en hundring.


2. Sälj eller ge bort

Du kanske känner någon med inte alltför stora krav som behöver en dator. Kanhända någon äldre släkting vill ha en introduktion till internet, exempelvis. Eller så vill du skänka datorn till välgörande ändamål, att användas i tredje världen (www.computeraid.se är en sådan möjlighet). Kanske du till och med har tänkt försöka sälja den.

I alla dessa fall är det viktigt att se till att datorn töms på personlig information och program som du har betalat för. Du måste också säkerställa att ingen kan leta reda på informationen i efterhand med hjälp av mjukvara för ändamålet. Att bara radera en fil tar inte bort den – den går fortfarande att få fram.

Använd Program och funktioner i Kontrollpanelen för att avinstallera alla program som inte kommer att behövas i datorn och särskilt sådana som du har betalat licens för – dem vill du kanske använda i din nya dator i stället. Spara licensnycklarna!

Radera allting i Dokument, Bilder och liknande mappar. Ta bort dina e-postkonton och dina sparade mejl i e-postprogrammet. Ta bort sparade lösenord i webbläsare och i Windows.

Ccleaner
Du kan ta hjälp av det utmärkta programmet Ccleaner. Kör Filstädning och bocka för allting i både Windows och Applikationer.
Kontrollpanelen
Gå till Användarkonton i Kontrollpanelen och skapa en ny användare utan lösenord. Logga sedan in med denna användare och ta bort ditt gamla användarkonto.

Det är mycket att komma ihåg och lätt att missa något vid rensning av en dator. En ännu säkrare och kanske enklare metod, om datorn har den möjligheten, är att göra en fabriksåterställning. Den funktionen brukar gå att komma åt genom att hålla ned någon funktionstangent under datorstarten. Efter att du gått igenom proceduren ser datorn ut som när du köpte den.

Ett alternativ, om du har installationsskivan för Windows kvar, är att radera allting och börja om. Starta datorn med skivan, välj att installera Windows på nytt och använd valet för att formatera hårddisken innan installationen.

Med samtliga dessa tre metoder måste du rensa ledigt utrymme på hårddisken för att filer inte ska kunna återskapas. Enda undantaget är om disken är en ssd. Om trim-funktionen är aktiverad finns inga data som kan återskapas.

Ccleaner

Det finns flera program som kan göra detta, men vi rekommenderar även här Ccleaner. Klicka på Verktyg och välj Enhetsrensning. Välj Enbart Ledigt Utrymme och Avancerad Överskrivning (3 pass). Bocka för din hårddisk och klicka på Rensa. Städningen kan ta lång tid, men sedan är hårddisken säker och datorn är klar för leverans.

Den allra sista möjligheten är om du vill behålla din Windowslicens och lämna bort datorn utan operativsystem. Då måste hårddisken raderas helt och hållet. Det innebär normalt en komplicerad operation där du måste ladda ned ett program och bränna det på en cd-skiva, för att sedan starta datorn med skivan och utföra raderingen.