Det har länge varit en trend att vanliga, stadiga 15-tums bärbara datorer blir mer och mer lika sina tunnare och ultralätta kusiner, med inte bara slimmad design, utan också med typiska funktioner som vi vanligen ser i 10-13-tummare. Men nya 15 tums Spectre X360 från HP går nog ett steg längre än vad vi sett i andra modeller.

Fler datorer: 10 heta modeller du kan köpa idag

Spectre X360 15 vill inte bara vara en ersättare till den stationära arbetsstationen; en slimmad media- och gamingdator av hög klass. Den vill även vara din surfplatta, ett alternativ till en Microsoft Surface Pro, komplett med multitouch-skärm och medföljande stylus-penna.

HP Spectre X360 15
HP Spectre X360 15 är väldigt lik 13-tummaren, bara större.

Läckra färger och slimmad design

Designen känner vi igen från den 13 tums Spectre X360 som vi testade förra året, med eleganta rena linjer, nya stiliserade HP loggan i locket, och en kombination av matt, mörkgrå metall och polerade, glänsande detaljer i kopparton. 13-tummaren fanns även i traditionellt grå stil, men den nya verkar endast finnas i svart/koppar-variant. Det är en stil som osar lyx och cool stil, men som kanske kan upplevas som lite väl flådig för vissa.

Öppnar vi skärmlocket så är upplevelsen lite mer nertonad och stram, med ett mörkt men bakbelyst tangentbord i svala toner och en ovanligt bred, långsmal musplatta. Vi är inte helt förtjusta i tangenterna. De är snygga och uppenbart byggda med kvalitet i åtanke. Men en kort slaghöjd och stum respons drar ner på den positiva upplevelsen. Tangenterna i förra årets Spectre X360 var trevligare att använda.

HP Spectre X360 15
Utmärkt känsla i musplattan, lite stum känsla i tangenterna.

Gamla och nya kontakter

På sidorna hittar vi en hdmi-port och två portar i usb c-format, varav en är usb 3.1 och den andra är en thunderbolt 3-port. Det känns lite förvirrande, och vi hade gärna sett att bägge var thunderbolt 3 istället, för att minska risken att stoppa fel pryl i fel kontakt.

Batteriet laddas med just en usb c-plugg, och det går att plugga in den i vilken som av kontakterna. Markeringen på sidan antyder dock att det är i usb-porten den ska sitta. Det här har andra HP-modeller löst snyggare och tydligare. På andra sidan sitter en vanlig stor usb 3-kontakt också. Det är välkommet, så att vi slipper böka med adapter för att ansluta äldre prylar.

HP Spectre X360 15
Två portar att ladda på, men det är inte helt tydligt markerat att det går. 

Vassa prestanda för mobilt jobbande

Det här är en riktigt påkostad maskin med toppad prestanda, i alla fall för sitt tunna format. Det är inte fyrkärnig processor, men annars snålas det inte på mycket. Vi får mobil Core i7-processor, givetvis i senaste Kaby Lake-generationen, 12 GB ram-minne, blixtrande snabb ssd och inbyggt extra grafikkort, ett Nvidia Geforce 940MX.

Det är inte det kraftfullaste mobila grafikkortet, inte ens det bästa du kan stoppa i en slimmad notebook som denna. Men det är extra svalt och strömsnålt, och hänger fortfarande med bra och kan leverera en hyfsad spelupplevelse för den som inte har skyhöga pc-gamingkrav. I alla fall så länge man ställer ner skärmupplösningen i spelen till 1080p och inte kräver höga framerates.