I PC för Allas Säkerhetsskola har vi tittat många olika typer av skydd, men inte talat särskilt mycket om plattor och mobiltelefoner. Det är dock med sådana enheter vi tillbringar mest av vår uppkopplade tid.

Dessutom är det inte alls lika lätt att hålla koll på vad som händer i en Android- eller IOS-enhet som det är i Windows på en dator. Med andra ord är du mer i riskzonen med din mobila enhet. Detta har även skurkarna upptäckt och hoten mot telefoner och plattor har ökat lavinartat.

Så oavsett om du har en Iphone, en Ipad, en Android eller en enhet med Windows 10 Mobile finns det all anledning till försiktighet.

Precis som virus och spionprogram som kan infektera din dator, finns det en mängd olika säkerhetshot som kan påverka mobila enheter. Här är de viktigaste:

Exklusivt partnererbjudande: Testa antivirusprogrammet F-Secure SAFE gratis i 3 månader, värde 162 kr!  

1. Appbaserade hot

Nedladdningsbara program kan innehålla många faror för mobila enheter. Appar kan se bra ut på en nedladdningsplats, men vara särskilt utformade för att begå bedrägerier. Även seriösa program kan utnyttjas i bedrägligt syfte. Appbaserade hot kan vara så kallad malware, alltså program som utför skadliga åtgärder.

De kan också vara spionprogram som använder privata data utan din vetskap eller godkännande. Vanliga måltavlor för spionprogram är samtalshistorik, textmeddelanden, användarens plats, webbläsarhistorik, kontaktlista, e-post, och privata bilder. Den stulna informationen kan användas för identitetsstöld eller ekonomiska bedrägerier. Integritetshot kan orsakas av program som inte är skadliga, men samlar eller använder mer känslig information än vad som krävs för att programmet ska kunna utföra sin funktion.

Sårbara appar är program som innehåller brister som kan utnyttjas för skadliga syften. Sådana sårbarheter kan tillåta en angripare att få tillgång till känslig information, utföra oönskade åtgärder, stoppa en tjänst från att fungera korrekt eller ladda ner appar till enheten utan din vetskap.

2. Webbaserade hot

Eftersom mobila enheter är ständigt uppkopplade till internet är webbaserade angrepp ett ständigt hot.

Vid exemepelvis nätfiske används mejl, sms, Facebook och Twitter för att skicka länkar till webbplatser som är utformade för att lura dig att ge information som lösenord eller kontonummer. Ofta är dessa meddelanden och platser mycket svåra att skilja från legitima källor.

Så kallade drive-by-downloads kan automatiskt ladda ned ett program när du besöker en webbsida. Normalt måste du vidta åtgärder för att öppna det nedladdade programmet, medan det i vissa fall kan starta automatiskt.

Det som utnyttjas är sårbarheter i mobilens webbläsare eller mjukvara som startas av webbläsare. Helt enkelt genom att besöka en osäker webbsida kan du utlösa en webbläsarsårbarhet som kan installera skadlig kod eller utföra andra åtgärder på enheten.

Läs även: Så skyddar du din integritet online

3. Nätverkshot

Mobila enheter stöder vanligtvis mobilnät samt lokala trådlösa nätverk. Mobilnäten kan betraktas som säkra, medan wifi och även bluetooth kan utgöra risker. Okrypterade data kan ganska enkelt fångas upp och utnyttjas.

Det är också mycket enkelt för vem som helst att sätta upp ett eget öppet wifi-nätverk som lockar till anslutning genom att se officiellt eller äkta ut. Sedan kan all trafik från anslutna enheter enkelt avlyssnas eller till och med modifieras innan den skickas vidare.

4. Fysiska hot

Mobila enheter är små och värdefulla och vi bär dem med oss överallt. Deras fysiska säkerhet är med andra ord också en viktig faktor.

Borttappade eller stulna enheter är ett av de vanligaste mobila hoten. Den mobila enheten är värdefull inte bara för att själva hårdvaran kan säljas vidare på den svarta marknaden, utan också på grund av den känsliga person- och organisationsinformation den kan innehålla.