Säkra system. Valet av operativsystem är inte avgörande för säkerheten.
Valet av operativsystem är inte avgörande för säkerheten.

Vilket system är säkrast?

Apple har gott rykte om sig när det gäller säkerhet, Android har ett sämre. Så vilket system bör den säkerhetsmedvetne rikta in sig på?

Bortsett från en del obskyra småaktörer finns det egentligen bara tre mobila system på marknaden: Apples IOS, Goggles Android och Microsofts Windows 10. Av dessa står Android för 80 procent av användarna, vilket gör systemet till ett självklart attackmål.

Android har också fått ett dåligt rykte i det avseendet. Till detta bidrar att det har varit hänt att illasinnade appar letat sig in i Google Play-butiken. Alla tre butikerna, Apple App Store, Google Play och Microsoft Store, kontrollerar appar innan de släpps in, men Apple och Microsoft har varit betydligt mer bestämda på den punkten.

Trots det har elak kod tagit sig in även i App Store. 2015 uppstod en liten skandal när det visade sig att 25 IOS-appar var infekterade av en falsk version av en komponent kallad Xcode. Även konton i Apples molntjänst Icloud har blivit hackade, så det goda ryktet har fått sig en liten törn.

Den mycket omskrivna historien där FBI ville ha Apples hjälp att ta sig in i en krypterad telefon talar däremot väl om IOS kryptering och Apples bestämda hållning. Iphone och Ipad har haft kryptering av alla lagrade data sedan år 2014.

För Android kom möjligheten tidigare, redan 2011, men den var avslagen som standard och inte många utnyttjade möjligheten. Först med Android 5.0 (Lollipop) år 2014 var krypteringen påslagen som standard, men det fanns inget krav från Google på tillverkarna att lämna den så. Detta krav infördes först 2015, med Android 6.0 (Marshmallow).

När det gäller Windows 10 Mobile finns också en säker kryptering, men det är upp till användaren att slå på den. Windows 10 har en viss fördel av att användarbasen än så länge är väldigt liten, vilket också minskar intresset för attacker.

Systemet där varje Windows 10-app körs i en separat ”sandlåda” och saknar kontakt med andra appar bidrar också till ökad säkerhet och bör kunna motverka att skadlig kod överförs från Windows på stationära datorer.

Huvudhotet mot alla tre systemen är enheter där skyddet tas bort genom så kallad jailbreaking eller rootning. Så länge du avhåller dig från detta och håller dig till kloka säkerhetsvanor kan alla tre betraktas som säkra, möjligen med Android något litet steg bakom de andra två.