10 goda säkerhetsvanor för mobilen

Precis som när det gäller dina vanor vid datorn är det bästa skyddet du kan ge din mobila enhet din egen vaksamhet – tänk efter före! Här är några tips:

1. Använd inloggning

Hur praktiskt det än kan vara, låt inte din telefon eller platta vara utan inloggningsskydd. Använd pin-kod eller ännu hellre ett grafiskt mönster. Har enheten stöd för fingeravtrycksinloggning går det också utmärkt, och är enkelt att använda.

Kräv inloggning. Vilken typ av inloggning du väljer är inte det viktigaste. De är att du har en.
Vilken typ av inloggning du väljer är inte det viktigaste. De är att du har en.

Se också till att ställa in en kort tid för aktivering av skärmlåset – det är ingen idé att ha en säker inloggning om telefonen kan ligga kvarglömd i en kvart innan det krävs någon kod.

För att göra det öppnar du telefonens inställningar. I Android väljer Låsskärm och säkerhet, i Iphone Lösenkod och i Windows 10 Anpassning, Låsskärmen, Inloggningsalternativ.

2. Håll operativsystemet uppdaterat

Din mobil eller platta meddelar när det finns en uppdatering tillgänglig. Dröj inte för länge med att installera den.

Uppdatera. Se till att hålla operativsystemet uppdaterat. En nackdel som Android har, men inte de övriga, är dock att det är upp till telefontillverkaren att tillhandahålla uppdateringar.
Se till att hålla operativsystemet uppdaterat. En nackdel som Android har, men inte de övriga, är dock att det är upp till telefontillverkaren att tillhandahålla uppdateringar.

3. Undvik att klicka på okända länkar

Det här är ett självklart råd, men ändå är det många som åker dit. Tänk efter och kontrollera – är erbjudandet för bra för att vara sant är det förmodligen inte heller sant.

4. Installera inte okända appar
Installera endast från App Store, Google Play och Microsoft Store. Det är inte hundraprocentigt säkert ändå, åtminstone inte när det gäller Android, men är betydligt tryggare än att ladda ned från andra ställen.

5. Kolla behörighetskraven
Titta igenom de behörigheter du ger en app när den installeras. Vill den komma åt mer än vad som känns nödvändigt kanske du kan avvara den eller leta reda på en annan med liknande funktion.

Onödiga behörighetskrav. Det känns som om vissa appar vill ha mer behörigheter än de behöver. Är appen nödvändig?
Onödiga behörighetskrav. Det känns som om vissa appar vill ha mer behörigheter än de behöver. Är appen nödvändig?

6. Inga koder i klartext

Lagra inte pin-koder och lösenord i en vanlig anteckningsapp. Det är praktiskt att kunna slå upp kortkoden när du går och handlar, men använd en skyddad app för ändamålet. Keepass är till exempel förträfflig och tillåter dessutom synkronisering mellan olika enheter, efter programmet finns för många operativsystem.

7. Undvik öppet wifi
Även om det är mycket frestande att hoppa in på alla tillgängliga wifi-nätverk för att spara på den mobila surfkvoten bör du undvika öppna, oskyddade nätverk. Eller skaffa en vpn-anslutning till ditt hemnätverk, så kan du glatt köra på. Läs mer här.

Säker anslutning. Använd inte öppna wifi-nätverk utan en vpn-anslutning.
Använd inte öppna wifi-nätverk utan en vpn-anslutning om du vill känna dig säker.

8. Säkerhetskopiera

Alla populära operativsystem erbjuder en begränsad mängd gratis lagringsutrymme när du registrerar ett konto. På så sätt kan du synkronisera din information och data över flera olika enheter och få tillgång till den när och var du behöver den. Du behöver heller inte vara rädd att förlora data om du förlorar telefonen.

I Android aktiverar du funktionen genom att gå in under inställningar och välja Säkerhetskopiera och återställ. Se till att Säkerhetskopiera data under Google-konto är påslaget. I Iphone väljer du inställningar, går till iCloud och väljer att aktivera funktionen.

I en Windows-mobil väljer du Inställningar, Konton, Synkronisera dina inställningar.

9. Var försiktig med qr-koder

En qr-kod (quick response) är en fyrkantig, tvådimensionell streckkod bestående av mindre kvadrater. Att skanna en qr-kod med din mobila enhet är ett snabbt sätt att gå till en specifik hemsida för mer information om en tjänst eller produkt. Men det förekommer att hackare skapar skadliga qr-koder för att styra mobilen till webbplatser som kan stjäla data eller installera skadlig kod som kan infektera och ta över enheten. Före skanning, se till att företaget eller produkten verkar äkta och kontrollera att fysiska qr-koder inte har manipulerats eller ersatts av exempelvis ett klistermärke.

10. Använd ett säkerhetsprogram

Precis som du använder antivirus och brandvägg i din dator bör du göra det i mobilen.

Det finns en mängd säkerhetsappar för mobila enheter. De har likartade funktioner och påminner om de program du är van vid i datorn. I många fall är det till och med så att samma säkerhetsprogram som du använder i datorn. För en årsavgift kan du skydda både datorer och mobiler för hela familjen.

Populärt. Norton Mobile Security är en säkerhetsapp med många smarta funktioner.
Norton Mobile Security är en säkerhetsapp med många smarta funktioner.

Kontroll av att enheten inte innehåller någon skadlig kod är en grundfunktion som finns i alla appar. Det är också vanligt med kontroll av vilken information olika appar delar med sig av. Du får sedan själv avgöra om du tycker att appen i fråga är värd detta och välja att lita på den eller avinstallera den.

Varningar vid anslutning till osäkra nätverk känns inte som en helt nödvändig funktion. Din grundprincip bör vara att aldrig ansluta till sådana utan en vpn-uppkoppling. Kontroll av webbplatser som du besöker kan däremot vara en värdefull hjälp. Osäkra sidor blockeras och du behöver aldrig löpa risken att något otrevligt händer.

Antispam, att kunna blockera sms och telefonsamtal, är kanske inte helt nödvändigt från säkerhetssynpunkt, men kan vara en mycket trevlig funktion när du tröttnat på oseriösa telefonförsäljare.

Norton

Stöldskydd, möjlighet att låsa och lokalisera telefonen, är mycket viktigt. Men kanske inte helt nödvändigt i din säkerhetsapp, eftersom alla de tre systemen, Android, IOS och Windows, har likartade funktioner inbyggda.