Spåra din förlorade telefon

Allt som krävs för att du ska kunna hitta en stulen eller borttappad telefon finns inbyggt i systemet.

Alla de tre stora telefonsystemen har funktioner för att hitta eller radera en försvunnen telefon. Det som krävs är att detta är aktiverat och att gps är påslaget.

Android

Gå till inställningarna och klicka på Säkerhet. Välj därefter Enhetsadministratörer och bocka för Tillåt att Android Enhetsadministratör låser och raderar en borttappad enhet. Detta ska vara aktiverat som standard, men som vanligt med Android är det upp till tillverkaren, inte till Google. Sedan kan du logga in på ditt Google-konto med valfri dator eller annan enhet och gå till sidan www.google.com/android/devicemanager. Du får nu möjlighet att se var telefonen eller plattan finns. Du kan ringa den för att hitta den om den försvunnit i soffan, alternativt låsa eller radera den om den är försvunnen för gott.

Om en eventuell tjuv stängt av den fungerar detta givetvis inte. Senare Android-versioner har dock något som kallas Factory Reset Protection, vilket innebär att tjuven inte kan återställa enheten till fabriksinställningarna utan ägarens inloggningslösenord till Google.

Säkerhet Android

Iphone

Gå in i Inställningar, Icloud, och slå på funktionen Hitta min iPhone. För att hitta en försvunnen Iphone loggar du in på www.icloud.com med samma användaruppgifter som i telefonen. Du kan också hämta hem appen Hitta min iPhone.

Windows

Gå in i Inställningar, Uppdatering och säkerhet, Hitta min telefon. Se till att funktionen är påslagen. För att hitta telefonen surfar du sedan in på account.microsoft.com/devices och loggar in med samma konto som du använder på telefonen.