Asus Vivo PC X är en halvkompakt och diskret designad pc för skrivbordet, eller kanske för tv-bänken. Den går att ställa på högkant eller lägga platt på bordet. I liggande läge är den lite udda, dess rundade sidor gör att den stödjer sig på två fötter i mitten som en vippbräda. Eller snarare står den på fötterna i mitten och de på sidorna, medan de i framkant hänger fritt. Vi blir inte helt kloka på hur Asus tänkt, men den står stadigt, både liggande platt och upprätt.

Asus VivoPC X
Asus VivoPC X ser lite märklig ut i horisontellt läge, då undersidan inte är platt. 

Asus Vivo PC påminner annars mest om en spelkonsol, både till storleken och utformningen. Framtill pryds den av en diskret röd rand och en röd på/av-knapp, men annars är alla försök till gaming-design som datortillverkare gärna brukar vilja hålla på med borta.

Konsol på steroider

Men en speldator är det definitivt. Här får vi inte bara en kraftfull processor, utan också ett rejält grafikkort och extra mycket diskutrymme för att kunna hamstra många installerade spel, köra skärminspelning med mera. Den marknadsförs som VR-ready, vilket innebär att den har kraftfull nog grafik för Oculus Rift och HTC Vive.

Med tanke på dess återhållsamma utformning kan den också vara en utmärkt jobbdator för skrivbordet. Den är behärskat tyst under normal drift, om än lite skränig när just grafikkortet behöver kylas av extra.

Asus VivoPC X
Snyggast är den nog på högkant.

På Asus webb nämns det också 4k-gaming. Om den riktigt är klar för spel 4k kanske går att diskutera, det beror nog på hur höga krav på bildfrekvens och tunga effekter du vill ha i dina spel. Men en fyrkärnig Intel Core i5 och en Geforce GTX 1060 med tre gigabyte grafikminne är definitivt inte illa, och 1080p- eller 1440p-gaming klarar den av med toppresultat. Det här är dock hästlängder bättre än till och med en Playstation 4 Pro, så för den som vill kunna köra 4k i 30 fps i de flesta spel bör inte bli besvikna.

Men kunde vara bättre

Processorn och grafiken är samma som sitter i kraftfulla bärbara datorer. För grafikkortet innebär det marginell skillnad mot ett fullstort desktop-kort, men processorn ligger en påtaglig bit efter sin stationära motsvarighet.

Vi hade kanske uppskattat några extra gigabyte ram-minne. De åtta vi får är acceptabelt, men lite till hade kunnat hjälpa till i vissa situationer. En lite snabbare ssd hade också varit pricken över i. Men med tanke på priset (omkring 10 000 kronor) är det ungefär den hårdvaruppsättning vi förväntar oss. Du kan få samma i en stor stationär låda för någon tusenlapp mindre, men här betalar du också lite extra för det behändiga formatet.

Asus VivoPC X
Det är lite begränsat med usb-portar för den som vill ha en bra allround-pc med många tillbehär. Det kan bli till att plugga i och ur tillbehör, eller skaffa en bra hubb.

Snyggt men opraktiskt

Datorn har gott om anslutningar på baksidan, men det handlar om gamla stora usb-portar, vi får klara oss utan nymodigheter som usb 3.1 typ c och thunderbolt 3. Och även här kan det faktiskt bli trångt, om du vill ha mus, tangentbord, externt ljudkort, en skrivare och kanske ett usb-minne inpluggat, och sedan även försöker få plats med vr-utrustning.

På framsidan sitter inga anslutningar alls. Ett par usb-portar hade varit praktiskt, kanske också ett hörlursuttag. Å andra sidan är det inbyggda ljudkortet inte mer än knappt godkänt, så det bästa du kan göra är att komplettera med ett bra externt ljudkort eller desktophögtalare på usb. Har du datorn som spel- och mediamaskin till tv:n så är ljud ut via hdmi också ett alternativ.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning