Trots sin tendens att sluka datorns resurser är Googles webbläsare Chrome det i särklass vassaste webbläsaralternativet för dig som söker snabb, smidig surf. Men det finns alltid rum för förbättringar, särskilt då Chrome är lätt att modifiera och har massor av smidiga funktioner som underlättar vardagssurfandet.

1. Fäst flikar

Fäst flikar i Chrome

Vi börjar enkelt. Flikmenyn i Chrome tenderar att snabbt bli överbefolkad, så varför inte spara lite utrymme och nåla fast de mest frekventerade sajterna? Högerklicka på den fliken du vill spara och välj Fäst flik för att nåla fast den längst till vänster. Du känner igen fliken via ikonen och undviker på det här sättet också att stänga ned den av misstag. Smidigt!


2. Ta tillbaka flikar som stängts av misstag

Japp, alla gör det hela tiden – och visst är det enormt irriterande att slinta med fingret och råka trycka ned en flik du faktiskt ville ha öppen? Med kommandot ctrl + shift + t får du upp den senast stängda fliken på momangen. Andra finfina kortkommandon är ctrl + (valfri siffra) för att hoppa direkt till en särskild flik, eller ctrl + shift + n för att öppna en flik i inkognitoläget.


3. Lasta ned ett tillägg eller två

Onenote i Chrome Web Store

Det finns en god chans att din favoritmjukvara har en webbaserad motsvarighet som kan hämtas i Chrome Web Store. Exempelvis låter Microsofts Onenote-tillägg dig spara artiklar och annan information på webben. Samma funktionalitet finns i Evernote-tillägget. Det finns också ett Skype-tillägg som notifierar dig i webbläsaren när du får meddelanden eller andra "alerts". Ja, du hör ju!


4. Skriv ut med Google Cloud Print

Googles utskrifttjänst har fortfarande en beta-stämpel på sig, men har förbättrats avsevärt på senare tid. Genom att använda funktionen slipper du kämpa runt i Windows inbyggda version. De flesta vanliga skrivare går att lägga till i Cloud Print, så bege dig till sidan och kolla upp kompatibiliteten för din egen!


5. Känn till din historik

Chrome Web Store

Mac- och IOS-prylar jobbar bra ihop för att sammanställa din webbläsarhistorik över enhetsgränserna via Handoff. Motsvarigheten i Chrome är kanske inte lika sömlös, men med kortkommandot ctrl + h får du upp historiken över dina senast besökta flikar – tillsammans med vilken enhet du besökte dem med. Välj Flikar från andra enheter, men kom ihåg att du måste ha varit inloggad i Chrome för att se historik från den aktuella enheten.


6. Förstora järnet

Bespara dina ögon från den ansträngning det ofta innebär att läsa för liten text på webben. Håll in ctrl och skrolla mushjulet i önskad riktning för att förstora eller förminska allt innehåll på en sajt. På en pc med tryckkänslig skär kan du "zoomnypa" för hjärtans lust, och genom att trycka ctrl + 0 återför du den aktuella fliken till standardstorlek.


7. Börja på rätt sätt

Chrome startsidor

Kom igång snabbare i Chrome genom att starta webbläsarsessionen med en överblick över sajterna du besöker mest. Gå till Inställningar > Vid start och välj Öppna en särskild sida eller grupp med sidor. Här kan du sedan skriva in de url:er som du vill besöka direkt när du drar igång Chrome.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning