För två år sedan testade vi MSI GT80 Titan, MSI:s släpbara gaminglaptop med mekaniskt tangentbord, biffig vikt på över fem kilo och dubbla grafikkort med prestanda som nästan slog de värsta stationära datorerna vi kört. Och en prislapp därefter. Då trodde vi att den skulle vara svår att slå i ren vräkighetsfaktor. Men nu har MSI överträffat sig själva med alla möjliga superlativ. Nya GT83VR 7RF är ännu dyrare, och ännu mer extrem på alla möjliga sätt.

Mer av allt

Vi kan ta och börja med det yttre. GT83VR 7RF är precis som GT80 Titan en dator med 18,6-tumsskärm, så de yttre måtten på skärmen är snarlika. Men GT83VR 7RF har blivit längre och bredare, bara några millimeter, men ändå. Och framförallt är den en hel centimeter tjockare. Och ett helt kilo tyngre.

MSI GT83VR 7RF
MSI GT83VR 7RF är den biffigaste bärbara dator vi sett på säkert tio år. 

Det var maxad Core-processor och dubbla uppsättningar av bästa mobila grafikkortet i GT80 också, så någonting med hårdvaran på insidan, eller kylningskraven, kräver tydligen mer utrymme i årets extremdator. Designen är annars mycket lik föregångaren, med samma rödlysande fartränder, samma stiliserade drak-logga i metallen ovanför tangentbordet, och samma MSI-emblem mitt baktill. Och givetvis brutala ventilationsgaller för fläktutblås.

Läs även: Bästa stationära datorerna

Speciallösning för strömmen

Det kanske mest spektakulära sitter inte ens i själva datorn, utan i strömförsörjningen. MSI nöjer sig inte med en strömadapter utan den kräver två tegelstenar till laddare, och koppas samman med en grendosa innan de ansluts till datorn. Eller laddare och laddare. Vi brukar kalla dem för det i bärbara datorer då deras primära uppgift är att ladda batteriet. Det är inte uppgiften här, utan det är framförallt strömförsörjning under drift. Batteriet är mest en kortvarig lösning som gör att du kan bära datorn mellan eluttagen. Och då de nästan alltid måste vara med, så blir den här bjässen ännu mindre bärbar.

GT83VR 7RF är utrustad med det mesta du kan tänkas behöva i anslutningsväg, som fembubbelt med usb 3-portar, thunderbolt 3, displayport och hdmi, och givetvis fast gigabit nätverksport. Den har analogt och digitalt ljud ut, inbyggd blu-raybrännare och givetvis en sd-kortläsare.

MSI GT83VR 7RF
TIll och med strömförsörjningen är extrem.

Kvalitetsswitchar och färgkontroll

Det är samma udda tangentbordslösning som i GT80 Titan. Övre halvan där tangentbord traditionellt sitter är helt tom (där under sitter dubbla grafikkorten och dess kylning, så tangentbord fick inte plats), och i nederkant sitter ett mekaniskt tangentbord i desktop-stil med full slaghöjd. Musplattan är förpassad till sidan och kan med ett knapptryck omvandlas till ett numeriskt touch-tangentbord. Kul, men kanske inter så nödvändigt. Den som spelar på en sån här laptop lär använda lös mus i alla fall.

MSI GT83VR 7RF
Mekaniskt tangentbord med varienande nyanser per knapp. I standardläge lämnar knappar dy nyss tryckt ett tillfälligt blått spår. Kul!

Det är ett riktigt gaming-tangentbord byggt i samarbete med Steelseries, och nytt i denna version är att det har fått bättre, äkta kvalitetsswitchar av samma sort som sitter i bättre lösa tangentbord (Cherry MX, för den som vet vad det innebär), och riktigt avancerad bakbelysning i full RGB, som styrs med ett Steelseries-program i datorn.

Det går inte bara att ställa valfri färg och ljusstyrka generellt, det kan många speltangentbord, utan MSI låter dig styra färgen på varje individuell knapp. Det gör att du till exempel kan lysa upp de knappar som du mappat funktioner till i dina spel med olika färger, så att de är lättare att hitta.

Steelseries Engine
I programmet Steelseries Engine kan du färgsätta knapparna.

Allt är dock inte lika fantastiskt med tangentbordet. Det är hög kvalitet på knapparna men de är också relativt små och tangentbordet känns trångt. Vi får inte heller någon plats att att vila handlederna på. Det får man dock inte heller i många bra tangentbord, men här får vi en inte särskilt ergonomisk extra höjd och en ganska vass kant framtill på tangentbordet.

MSI GT83VR 7RF-216NE Pris vid test: 51399 kr.

Bästa pris just nu: 88115 kr