Absoluta prestandatoppen

Allt det här är dock bara yta, en sån här dator köper man framförallt för dess brutala prestanda. Och det får vi här så det räcker och blir över. Snabbaste möjliga laptop-processorn, en fyrkärnig Kaby Lake Core i7, fullproppat med hela 64 GB ram-minne, stor ssd plus en stor mekanisk hårddisk, och framförallt dubbla Geforce GTX 1080-grafikkort i SLI-koppling och 8 GB grafikminne. Det här är kort och gott den kraftfullaste bärbara pc vi någonsin testat.

Faktum är att den drar jämnt med snabbaste stationära datorn vi haft inne, även det en MSI, kompakta Vortex G65VR. Vi hittar även samma brutalt snabba raidade ssd-lösning här, vilken gör att vi får upp till 3 gigabyte i sekunden i läshastighet.

Nu har vi inte testat något riktigt stationärt monster med dubbla grafikkort i senaste generationen, men det du får i en sådan är inte egentligen så mycket mer grundprestanda, utan möjlighet att experimentera med kylning och överklockning och att uppgradera i framtiden. Och du kan givetvis även spara en del pengar. Vi pratar femsiffrigt.

MSI GT83VR 7RF
Rejält med hårdvara kräver rejält med kylning och luftflöde.

…men vad är grejen med skärmen?

Det innebär att du med den här datorn kan köra alla spel idag och en bit in i framtiden på maxade inställningar, få en klockren vr-upplevelse, och till och med 4k-gaming med bra framerate. Därför är det lite märkligt, tycker vi, att MSI klänger kvar vid 1080p som skärmstandard på denna annars så totalmaxade dator. Det är en ips-panel med snygga färger och hög ljusstyrka, men med lite kontrastskiftningar vid snäva vinklar. Rakt framför skärmen är dock kontrast och till och med svärta övertygande.

Läs även: Här är bästa 4k-skärmarna för datorn

På en 18-tumspanel blir det beklagande pixligt och inte alls vad vi förväntar oss av en påkostad gaming-pc 2017. Vi säger inte att det borde suttit en 4k-skärm här, det kan vara lite överdrivet, men varför pc-gaming på hög nivå inte tagit steget upp till 1440p är lite av ett mysterium. Vi hittade inget spel som vi inte fick solida 60 fps på Ultra-inställningar när vi pluggar in en bra 1440p-skärm via displayport. Kanske är det en fråga om svarstider, men vi hittar faktiskt inga uppgifter om sådant från MSI. Och det finns bra högupplösta skärmar även med sådana egenskaper.

MSI GT83VR 7RF
Bildskärmen är klart svagaste kortet. Kanske är det vi som inte fattar grejen, men det känns som om MSI prioriterat fel.

Tungt ljud med kvalitet

Ljudet övertygar mer än skärmen. Precis framför skärmen sitter in uppåtriktad soundbar med vad som ser ut att vara tre högtalarelement, och på undersidan sitter en relativt kraftfull liten inbyggd woofer. Med dem får vi ett massivt och distinkt ljud. Möjligen är det lite grumligt i bastonerna, men annars har vi inget att klaga på. Inbyggda ljudchipet från Sabre håller hög kvalitet och gör att du också får hi-res-klass på ljudet ut till hörlurar.

Förutom Windows 10 och de specifika kontrollprogrammen för sådant som tangentbordet är MSI:s speldatorer utrustade med en hel extra som ska kunna optimera spelandet. Det mest påtagliga är att det ingår ett års abonnemang på populära strömningsverktyget Xplit Gamecaster, men även andra program, till exempel för att prioritera nätverket, ställa in skärmens färgtemperatur och hålla koll på kylning och prestanda, är riktigt användbara.

MSI GT83VR 7RF-216NE Pris vid test: 51399 kr.

Bästa pris just nu: 83560 kr