Ny teknik kan ge oss tillbaka gamla problem. Datorernas lagringsutrymme är ett sådant exempel.

För bara några år sedan hade alla nya datorer gigantiska hårddiskar med ett större lagringsutrymme än någon vanlig användare kunde fylla.

De senaste åren har tillverkarna dock börjat snåla på lagringsutrymmet. Förklaringen är att de har gått över från traditionella hårddiskar till något som kallas för ssd, och att dessa har ett ganska begränsat lagringsutrymme.

Det här gör att vi återigen måste börja jaga efter onödiga filer, och det enklaste sättet att spara plats är att radera alla dubblettfiler. Det är nämligen ganska vanligt att samma filer hamnar på flera olika ställen på våra datorer. Det här gäller framför allt när vi automatiskt sparar information från Onedrive, Google Drive och andra molntjänster. Här är det inte ovanligt att samma bilder och filmer hamnar i olika mappar, och eftersom dessa filer är förhållandevis stora blir det här snabbt en utrymmestjuv.

Letar automatiskt

Att leta upp och ta bort dubbletter manuellt är förstås fullt möjligt, men det kan vara lite krångligt. En enklare lösning är att använda ett program som Duplicate File Finder. Som namnet skvallrar om letar det här programmet igenom din dator och listar alla dubbletter. Det söker inte bara efter filens namn utan även på dess innehåll.

När du har sökt igenom din dator är det upp till dig själv att välja vad du vill ta bort och vad du vill ha kvar. På så sätt sparar du värdefull plats på din hårddisk och slipper krångla med externa hårddiskar eller usb-minnen.

Se dock till att vara försiktig så att du inte raderar bort systemviktiga filer – och att du behåller säkerhetskopior som du vill ha på två ställen.


Smart program för dubbla bilder

Duplicate File Finder söker efter filer med ett identiskt innehåll – oavsett vad de heter. Programmet hittar dock inte duplicerade bilder om du exempelvis har bytt filformat (från tif till jpeg), roterat bilden eller ändrat upplösningen. För att göra det krävs ett program som även analyserar bildernas innehåll. Det här kan du göra med systerprogrammet Duplicate Photo Finder, som du hämtar gratis på www.ashisoft.com/duplicate-photo-finder.htm. Det fungerar på ungefär samma sätt. I gratisversionen kan du hitta dubbletterna, men för att radera dem krävs att du betalar.
Ett gratisprogram som gör samma sak är heter Awesome Duplicate Photo Finder. Vi hade en guide till det programmet för några år sedan.