Tänk dig att det är lördag och att du har bestämt dig för att ta en tidig morgonpromenad – om det är soligt. Om det är ruggigt väder vill du däremot sova tills du vaknar.

Hade du levt för hundra år sedan hade du kunnat säga åt din betjänt att väcka dig vid olika tider utifrån vädret. I dag kan du ge samma order till din mobil – med hjälp av appen IFTTT.

IFTTT är en förkortning för ”If this then that” (”om det här så det där”), och det är ett verktyg för att programmera din Androidmobil eller Iphone. Programmering kan låta komplicerat, men är i själva verket löjligt enkelt.

Du börjar med att klicka på ordet this för att lägga till ett kriterium. Det kan exempelvis vara att vädret är soligt, att du befinner dig hemma eller att klockan är efter tio på kvällen.

Du växlar sedan till that för att bestämma vad som ska hända. Det kan handla om att ställa väckarklockan på 07.00, slå på din wifi-uppkoppling eller sätta telefonen i ljudlöst läge. Svårare är det inte att ge telefon en order.

Dump IFTTT

Hämta färdiga order
Lyckligtvis behöver du inte göra jobbet själv. Det finns tusentals färdiga så kallade appletprogram (applets) för IFTTT som du kan använda utan kostnad. Klicka bara på Discovery så är det igång på nolltid.

Det geniala med IFTTT är att du kan få olika tjänster att jobba tillsammans, till exempel Twitter, Facebook, Spotify och Gmail. Och det handlar inte bara om digitala tjänster. Allt fler prylar i våra hem blir uppkopplade, och IFTTT kan även styra dessa. Det finns exempelvis rullgardiner som kan dras upp automatiskt utifrån dina kriterier och på samma sätt kan du styra värmeanläggningen, kaffebryggaren eller belysningen.

Drömmen om en egen betjänt ligger med andra ord inte långt bort.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning