Fråga

Jag har nyligen köpt en så kallad smart-tv från LG. Några saker gör mig förvånad. Utbudet appar är sorgligt begränsat. Netflix finns, men inte SVT Play. Ett märkligt teknikval kan man tycka. Med Android hade man kunnat utnyttja Google Play:s stora utbud av appar.

Smart-tv är en term som lånats från smartphone – utan att göra rätt för det. Smartphone-användaren har vant sig att ”casta” till den billiga Chromecast-pinnen, det vill säga låta tv:n ta över strömmande bild och ljud. Det borde vara tekniskt enkelt att programvarumässigt sätta tv:n i castingläge, vilket skulle medge tillgång till alla appar (med castingfunktion) utan ändringar i det egna operativsystemet. Att en sådan standardfunktion i tv-apparaterna skulle öka tillgången på castingappar är väl dessutom en rimlig förväntan.

Torsten

LG Smart-tv
LG:s smart-tv-system Web OS har många appar, och numera även SVT Play.

Svar

När du skrev din fråga var det precis som du säger. Då kunde man inte titta på SVT Play på LG:s smarta tv-apparater. Detta har lyckligtvis ändrats. Nyligen togs det fram en lösning även för LG:s system Web OS. Du kan läsa om vilka modeller den fungerar för här.

Om du är nyfiken på hur du gör för att få SVT Play att fungera för smart-tv i största allmänhet kan du läsa mer om det här.